Aeropress: jak używać i zaparzać kawę w aeropressie?

0- liczba komentarzy
6f4b09fe42a52c0483cb1da97a168a96?s=96&d=mm&r=g

Autor: Kamil Coffee Enthusiast

7 października 2020

aeropress

Niestandardowe metody parzenia kawy stają się coraz popularniejsze, zasługą tego może być dążenie do lepszej jakości produktów, które spożywamy czy którymi się otaczamy, w tym oczywiście kawy, towarzyszącej większości z nas niemal każdego dnia. Jedną z takich metod jest aeropress, który do tej pory mogliśmy spotkać wyłącznie w dobrych, niszowych kawiarniach. Teraz coraz chętniej decydujemy się na takie urządzenie w domu.

Historia aeropressu zaczęła się dopiero w 2005 roku, kiedy wynalazca Alen Adler pokazał światu swoje nowe “dziecko”, mające zapewnić dostęp do dobrej jakości kawy bez konieczności kupowania drogiego ekspresu. Wynalazek pokochali bariści, którzy organizują nawet mistrzostwa parzenia kawy właśnie tą metodą. 

Jak działa aeropress?

Aeropress to niewielkie urządzenie, które dzięki swoim rozmiarom może być zabierane w podróż, na biwak czy gdziekolwiek, gdzie chcesz napić się aromatycznej kawy. Działa jak duża strzykawka – posiada tłok, który pod ciśnieniem przeciska napar kawowy przez filtr.

Co zyskujemy? Mocny, aromatyczny napój podobny do espresso, lecz mniej gorzki.

Co tracimy w porównaniu z klasyczną „zalewajką”? Fusy, ale za nimi raczej nikt nie będzie tęsknić.

Jak parzyć kawę w aeropressie krok po kroku 

Parzenie kawy w aeropressie jest bardzo proste. Do jej przygotowania potrzebujemy oczywiście kawy – najlepiej ziarnistej, drobno lub średnio zmielonej na świeżo przed przygotowaniem napoju . Oprócz tego filtr do aeropressu i woda.

  1. Zagotuj wodę i poczekaj, aż wystygnie do około 70-90 stopni Celsjusza.
  2. Umieść filtr na spodzie tuby aeropressu i zwilż go wodą (dzięki temu kawa nie nabierze papierowego posmaku).
  3. Wsyp kawę – około 20 gram na 250ml wody.
  4. Zalej kawę 50 ml wody, zamieszaj i odczekaj 30 sekund. To wstępnie parzenie naparu.
  5. Dolej resztę wody, zamieszaj, a następnie włóż tłok do tuby pod kątem tak, aby delikatnie się „zassał”.
  6. Dociskaj tłok, aż ciśnienie sprawi, że cały napar przedostanie się przez filtr prosto do Twojego kubka lub filiżanki.
  7. Nie zapomnij o wyrzuceniu filtra i dokładnym przepłukaniu aeropressu!

Poniżej przedstawiam bardzo ciekawy materiał wideo od Coffeedesk, w którym Maciek Duszak, Mistrz Polski Brewers Cup 2017, pokazuje jak zaparzyć kawę w AeroPressie:

Jaką kawę wybrać do aeropressu?

Kawa do aeropressu powinna być oczywiście świeżo mielona, dzięki temu będziemy w stanie wydobyć z ziaren całą głębię smaku i aromatu. Warto zmielić ziarna odrobinę grubiej, niż w przypadku klasycznego espresso, ze względów technicznych: zbyt drobne mogą zapychać filtr, co z kolei sprawi trudność w przepchnięciu naparu przy pomocy tłoka.

Bariści zalecają też używanie średnio lub jasno palonych ziaren kawy, nawet jeśli na co dzień wybierasz te palone mocniej. To sprawi, że w napoju pojawią się owocowe nuty.  

Aeropress czy kawiarka? 

 

kawiarka

Zarówno aeropress, jak i kawiarka parzą kawę z wykorzystaniem ciśnienia, jednak w przypadku tego pierwszego uzyskujemy je mechanicznie, przez zassanie i wciskanie tłoka urządzenia. W kawiarce odpowiedzialna jest za to wysoka temperatura.

Kawiarka i aeropress sprawdzą się w odmiennych sytuacjach, choćby dlatego, że do parzenia kawy z użyciem tej pierwszej niezbędny jest dostęp do kuchenki gazowej lub elektrycznej – jest podgrzewana od spodu niczym czajnik, co może być problematyczne np. w podróży.

Aeropress wymaga jedynie dostępu do czajnika elektrycznego. Kolejną zaletą aeropressu jest wygoda. Proces parzenia kawy jest szybki, po przepłukaniu tłoka i tuby praktycznie od razu możemy przystąpić do przygotowywania kolejnej filiżanki. Kawiarka natomiast musi ostygnąć, a samo parzenie kawy zajmuje kilka minut więcej.

 

Frenchpress czy aeropress?

french press

French Press, inaczej prasa francuska lub cafeterka to urządzenie, które działa na podobnej zasadzie, co aeropress, choć jest zdecydowanie bardziej znane w Polsce. To szklany dzbanek, wyposażony w metalowy tłok z sitkiem, przez który przeciska się napar przygotowany niemal identycznie, jak w przypadku aeropressu. Które więc wybrać? To zależy od własnych preferencji. Frenchpress jest w stanie przygotować więcej napoju w tym samym czasie, lecz jest też większy i, co za tym idzie, nie będzie już tak wygodny w warunkach “polowych”.

Aeropress: gdzie kupić, ile kosztuje?

Warto pamiętać, że:

Aeropress to opatentowane produkty z zastrzeżonym znakiem handlowym. Wszelkie inne „pressy” to urządzenia, które działają na takiej samej zasadzie.

Oryginalny aeropress można kupić w dobrych sklepach internetowych z kawą i akcesoriami do jej parzenia. Kupując produkt na serwisach aukcyjnych czy od osób prywatnych należy być czujnym, czy na pewno jest tak wartościowy, jak deklaruje sprzedawca. Nie chodzi tu o snobizm, ale o praktyczne problemy, które mogą pojawić się przy zakupie podróbki z niepewnego źródła (na przykład nieszczelne połączenie tłoka z tubą, które uniemożliwi prawidłowe parzenie kawy). Oryginalny Aeropress w najprostszej wersji kupimy za około 150 zł.

Testy ekspresów do kawy

Porady

Pozostałe ciekawostki związane z kawą:

Kawa rozpuszczalna: skład, czy jest zdrowa i ile ma kofeiny?

Kawa rozpuszczalna: skład, czy jest zdrowa i ile ma kofeiny?

Kawa rozpuszczalna budzi zażenowanie wśród prawdziwych kawoszy. Mimo to, ten rodzaj napoju z kofeiną w 2019 roku choć raz kupiło aż 78,7% gospodarstw domowych (za wiadomoscihandlowe.pl). Do jej zalet możemy zaliczyć przede wszystkim łatwość w...

Najdroższa kawa świata: ile kosztuje, co wpływa na cenę?

Najdroższa kawa świata: ile kosztuje, co wpływa na cenę?

Jaka jest najdroższa kawa i czy to jednocześnie najlepsza kawa na świecie? Trudno wyrokować, bo każdy ma inny gust – niektórym najdroższa kawa świata będzie smakować najlepiej, inni pewnie po spróbowanie jej stwierdziliby, że wolą swoją, domową...

Smarowanie ekspresu Saeco: jak smarować blok zaparzający?

Smarowanie ekspresu Saeco: jak smarować blok zaparzający?

Ekspres do kawy był Twoim marzeniem – szybkie, wygodne zaparzenie ulubionych napojów kawowych, które smakują niemal jak w kawiarni. To fakt, że ekspres jest świetnym urządzeniem pozwalającym w kilka minut wyczarować doskonałą kawę, ale niektóre...

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 8 = 2