Affogato – kawa czy deser (lody z espresso)?

0- liczba komentarzy
6f4b09fe42a52c0483cb1da97a168a96?s=96&d=mm&r=g

Autor: Kamil Coffee Enthusiast

24 kwietnia 2021

Kawa znana nam jest od dawna. Większość z nas sięga po nią każdego ranka, ale także i w innych okolicznościach. Do wyboru mamy również napary kawowe, które śmiało mogą konkurować z najlepszymi deserami. Jednym z takich aromatycznych i ciekawych w sposobie podania napojów kawowych, jest affogato. Czym się wyróżnia? To tak naprawdę kawa, czy może jednak słodki deser o smaku kawy?

Cafe affogato – włoski klasyk

Cafe affogato lub w skrócie nazywana affogato, to połączenie kawy i lodów. Ze względu na dodatek lodów, które stanowią tu równie podstawowy składnik, co sama kawa, ten napój uznaje się deser. Można go jeść łyżeczką, bo w końcu na dnie maleńkich filiżanek do espresso, lądują porcje lodów.

Affogato z włoskiego znaczy utopiony. I w taki właśnie sposób prezentuje się kawa podana z lodami, którą można wypić nie tylko we włoskich restauracjach, ale i w wielu innych krajach. Na dno filiżanki trafia porcja lodów, najczęściej waniliowych. Te zaś zalewa się świeżo przygotowanym, gorącym espresso. Część z lodów od razu się roztapia, co powoduje wytworzenie na powierzchni filiżanki, mleczno-kawowej pianki. Ten aromatyczny i słodki napar kawowy, po połączeniu z lodami waniliowymi staje się swoistym deserem, który można pomału popijać, czekając, aż rozpuści się reszta lodów lub konsumując całość łyżeczką.

Cafe Affogato – czego potrzebujemy? Jak zrobić lody z espresso?

Ten klasyk wymaga zastosowania:

  • dobrej jakości lodów waniliowych,
  • ponadto świeżo przyrządzonej kawy espresso, która będzie bazowała na również odpowiednim pod względem jakości gatunku kawy.

Niestety, najtańsze propozycje tych produktów powodują, że affogato wcale nie smakuje tak, jak powinno.

Orzeźwienie nie tylko letnią porą

Affogato to dobra alternatywa dla typowej kawy mrożonej. Orzeźwia bowiem, ze względu na chłód lodów, jednocześnie pobudza, bo przecież bazuje na mocnym espresso. Nie jest to jednak w całości zimny napar kawowy, do którego wykorzystuje się tylko zimne mleko lub kostki lodu, i kawę parzoną.

Czytaj także: Frappe: Jak zrobić mrożoną kawę? >> 

O orzeźwiające affogato można się pokusić o dowolnej porze roku, korzystając z chłodnej nuty, ale i odczuwając kofeinowe pobudzenie. Ten sposób przyrządzania kawy jest także propozycją dla osób, które nie przepadają za samodzielnie wypijanym, mocnym naparem espresso. Porcja lodów nie tylko osładza kawę, ale i w tym przypadku łagodzi dozę goryczy i kwaskowatości, która pochodzi z zaparzonego espresso.

Inne wersje Affogato. Deser nie tylko z lodami waniliowymi

Najczęściej spotykany przepis na affogato, to oczywiście porcja lodów waniliowych zalana świeżo zaparzoną filiżanką espresso. Można jednak pokusić się o dodatki lodów o innych smakach. Często spotykane są lody orzechowe, pistacjowe, ale i czekoladowe. Równie dobrze można poeksperymentować ze smakami owocowymi, na przykład brzoskwiniowym. Dzięki temu poznaje się zupełnie inne aromaty i smaki, jakie niesie ze sobą klasyczne espresso.

Ze względu na to, że affogato głównie uznaje się za deser, spotyka się wersje, w których dodatkiem jest alkohol.

Inna opcja to posypka czekoladowa, a nawet dekoracja z bitej śmietany.

Affogato można znaleźć również w wersji dla dzieci, gdzie mocne espresso zastępuje się czekoladą. Nic zatem nie stoi na przeszkodzie, by na taki deser do kawiarni wybrała się cała rodzina, delektując się wyśmienitym affogato.

Jaka kawa do affogato?

Kawa dobra gatunkowo to podstawa, ale i liczy się też sposób jej parzenia. Do uzyskania prawdziwego espresso, które jest gęste, ciemne, mocne, a na jego powierzchni powstaje mleczna pianka utrzymująca się przez dłuższy czas, potrzebny jest ekspres. Jednak nie przelewowy ani ten na kapsułki, ponieważ nie uda się przyrządzić odpowiedniego naparu kawowego. Nie nadaje się do tego ponadto kawa rozpuszczalna, z której nie powstanie prawdziwe espresso.

Połączenie kawy gatunku robusta, dobrego młynka do mielenia i ekspresu ciśnieniowego, pozwala uzyskać najlepszy, mocny napar iście włoskiego espresso. Mając już taką filiżaneczkę do dyspozycji, wystarczy obok postawić tę z porcją wybranych lodów, a następnie powoli zalać tą niewielką, ale jakże pobudzającą ilością szlachetnego espresso.

Warto wiedzieć przed zakupem ekspresu do kawy:

Ranking ekspresów do kawy: najlepsze domowe ekspresy

Ranking ekspresów do kawy: najlepsze domowe ekspresy

Dobra kawa na stałe zagościła w naszych domach. Wielu z nas nie zadowala już rozpuszczalny napój z supermarketu; decydują się na lepszą jakość i kawę z ekspresu. Jednak wybór dobrego ekspresu do kawy nie jest prosty. Wiele osób gubi się w...

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

84 − 82 =