Arabica czy robusta: smak, różnice, co wybrać?
Autor: Kamil Coffee Enthusiast
21 lutego 2020

Arabika czy robusta? Która z nich jest lepsza? Czym się od siebie różnią i co sprawia, że jedna z nich jest chętniej kupowana mimo wysokiej ceny?
Spośród wielu gatunków kaw, dwa z nich zdecydowanie królują na rynku. To arabika oraz robusta. Cieszą się największym udziałem w rynku, należąc do najlepiej sprzedawanych kaw na świecie. Różnią się właściwie wszystkim, poza tym, że to wciąż kawy.
Bez tego aromatycznego i pobudzającego napoju, wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dobrego dnia pełnego nowych wyzwań.
Czym się różni robusta od arabiki
Arabica
Co to jest arabika? Kawa arabska (arabica, arabika, Coffea arabica L.) pochodzi z rejonów Afryki, tutaj jest uprawiana, chociaż o wymagającą hodowlę pokusili się również mieszkańcy Ameryki Południowej. W zależności od źródeł, arabica stanowi 70-90% światowej produkcji kawy.
Arabika posiada około 60 szczepów i jest bardzo trudna w uprawie, co wpływa na jej wysoką cenę.
Roślina jest narażona na grzybiczą chorobę atakującą liście: tzw. rdzawa kawa polega na tym, że z zaatakowanego drzewka zaczynają spadać owoce, choć jeszcze nie są dojrzałe. Roślinę atakują również chrząszcze Broca. Mimo wszystko, to właśnie arabikę uważa się za szlachetniejszą od robusty, o lepszych walorach smakowych, wyrazistszych aromatach, choć mniejszej zawartości kofeiny.
Ziarna arabiki mogą pochwalić się wyższą od robusty zawartością cukrów i tłuszczy.
Komponenty aromatyczne, arabika zawdzięcza właśnie wysokiej zawartości cukrów. Z kolei występujące w niej w postaci kwasów tłuszczowych, tłuszcze, takie jak: linolenowy, stearynowy, arachinowy oleinowy, palmitynowy, behenowy i kwas linolowy, wraz z cukrami tworzą body. Im większa ich ilość, tym lepszy smak i aromat.
Arabikę można również poznać po owalnych i nieco płaskich ziarnach, o barwie zielonej lub zielono-szarej, z podłużnym rowkiem w kształcie litery S. Złożone właściwości arabika zawdzięcza liczbie aż 44 chromosomów.
Jak smakuje arabika?
W porównaniu do robusty, w arabice znajdziemy o połowę mniej kofeiny, sama zaś kawa ma w sobie więcej kwasowości.
Robusta
Co to jest robusta? Robusta (Coffea cancephora), zwana również kawą kongijską, to gatunek, którego pierwotne uprawy obecne były w Afryce. Dziś robustę uprawia się w krajach Ameryki Południowej, ale także w Wietnamie oraz Ugandzie.
Robusta jest odporna na szkodniki i znacznie mniej wymagająca w uprawie, co wpływa na niższą cenę zakupu.
Jej ziarna charakteryzują się okrągłym kształtem, żółto-zieloną barwą i podłużnym, prostym rowkiem. Są również mniejsze od ziaren arabiki.
W kawie kongijskiej występują 22 chromosomy, czyli dwukrotnie mniej niż w arabice. Ponadto jest tu mniej cukrów i tłuszczów, za to więcej kwasu chlorogenowego oraz kofeiny. Ilość tej ostatniej – w zależności od źródeł – określa się na 1,7 do 4%.
Jak smakuje robusta?
Robustę często dodaje się do kaw, które cechuje gęsta i wyraźna crema. Smak robusty jest bardziej gorzki, za to ma w sobie mniej kwasowości.
Arabika czy robusta?
Robusta czy arabika? Którą z nich wybrać? Takie pytanie zadają sobie ci, którzy dopiero zaczynają smakować w różnych gatunkach kaw i jeszcze nie wiedzą, czego mogą się spodziewać.
To również wątpliwość pojawiająca się u doświadczonych smakoszy, którym przyszło próbować zarówno jednego, jak i drugiego gatunku, ale ze względu na jakość, różniących się swoimi walorami.
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi, bo wszystko zależy od gustów kawoszy oraz tego, na czym zależy im najbardziej.
- Robusta lepiej postawi na nogi i pobudzi do działania, bo ma w sobie nawet dwukrotnie więcej kofeiny, ale jej walory smakowe nie zasługują na pierwsze miejsce na podium.
- Cena robusty, która jest na każdą kieszeń, to z kolei ważny dla wielu atut.
- No i wreszcie gorzki posmak czy mniej aromatów sprawiają, że to właśnie robusta mieszana jest z innymi gatunkami kaw, dzięki czemu uzyskiwane napary mogą być niezwykle smaczne.
Cena arabiki przyprawia o zawrót głowy? Nie jest to najtańszy gatunek kawy, ale wciąż plasujący się na niższych pozycjach pośród najdroższych gatunków. Na pewno warto pokusić się o bukiet smaków i aromatów, którego nie brak arabice, o ile to nie zawartość kofeiny dla miłośników kawy jest tu najważniejsza. Która kawa jest lepsza, arabika czy robusta? Wybierzmy sami!
źródła:
- Dr hab. inż. Katarzyna SZWEDZIAK prof. PO Mgr inż. Ewa POLAŃCZYK Inż. Małgorzata KUŻEL Katedra Inżynierii Biosystemów, Wydział Inżynierii Produkcji i Logistyki Politechnika Opolska Wpływ technologii produkcji kawy typu arabica i robusta na ich jakość sensoryczną® – POSTĘPY TECHNIKI PRZETWÓRSTWA SPOŻYWCZEGO 1/2018
- https://bonavita.pl/arabica-czy-robusta-czyli-czym-roznia-sie-dwie-najpopularniejsze-odmiany-kawy
- https://www.czajnikowy.com.pl/arabica-vs-robusta-roznice-i-wlasciwosci-kawy/
- https://blog.sklepkawa.pl/arabica-robusta/
- http://blog.konesso.pl/gatunki-kawy-arabika-i-robusta-charakterystyka-i-glowne-roznice/
- https://www.tommycafe.pl/blog/22_czym-sie-rozni-robusta-od-arabiki.html
- http://www.cie-kawa.pl/arabica_i_robusta
Warto wiedzieć przed zakupem ekspresu do kawy:
Jaki ekspres do lawy latte? Co powinien mieć? Ranking najlepszych
Kawy mleczne to zdecydowanie jedne z ukochanych kaw Polaków i Polek. Nasi rodacy i rodaczki nie wyobrażają sobie często dnia bez latte czy cappuccino z pachnącą pianką. Jednak przygotowanie dobrego latte też nie jest wcale tak prostym zadaniem....
Ranking ekspresów do kawy: najlepsze domowe ekspresy
Dobra kawa na stałe zagościła w naszych domach. Wielu z nas nie zadowala już rozpuszczalny napój z supermarketu; decydują się na lepszą jakość i kawę z ekspresu. Jednak wybór dobrego ekspresu do kawy nie jest prosty. Wiele osób gubi się w...
Kawa bezkofeinowa: czy jest zdrowa, jak powstaje, właściwości
Umiejętnie zaparzona kawa jest zawsze dobrym pomysłem na rozpoczęcie poranka lub na relaksującą przerwę w pracy. Co jednak jeśli nie możemy pić kofeiny? Czy musimy rezygnować z ulubionego napoju? Niekoniecznie. Wtedy możemy sięgnąć po...