Arabica czy robusta: smak, różnice, co wybrać?

0- liczba komentarzy
6f4b09fe42a52c0483cb1da97a168a96?s=96&d=mm&r=g

Autor: Redakcja

21 lutego 2020

prazoneziarnakawy

Arabika czy robusta? Która z nich jest lepsza? Czym się od siebie różnią i co sprawia, że jedna z nich jest chętniej kupowana mimo wysokiej ceny?

Spośród wielu gatunków kaw, dwa z nich zdecydowanie królują na rynku. To arabika oraz robusta. Cieszą się największym udziałem w rynku, należąc do najlepiej sprzedawanych kaw na świecie. Różnią się właściwie wszystkim, poza tym, że to wciąż kawy.

Bez tego aromatycznego i pobudzającego napoju, wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dobrego dnia pełnego nowych wyzwań.

Czym się różni robusta od arabiki

Arabica

Co to jest arabika? Kawa arabska (arabica, arabika, Coffea arabica L.) pochodzi z rejonów Afryki, tutaj jest uprawiana, chociaż o wymagającą hodowlę pokusili się również mieszkańcy Ameryki Południowej. W zależności od źródeł, arabica stanowi 70-90% światowej produkcji kawy.

Arabika posiada około 60 szczepów i jest bardzo trudna w uprawie, co wpływa na jej wysoką cenę.

Roślina jest narażona na grzybiczą chorobę atakującą liście: tzw. rdzawa kawa polega na tym, że z zaatakowanego drzewka zaczynają spadać owoce, choć jeszcze nie są dojrzałe. Roślinę atakują również chrząszcze Broca. Mimo wszystko, to właśnie arabikę uważa się za szlachetniejszą od robusty, o lepszych walorach smakowych, wyrazistszych aromatach, choć mniejszej zawartości kofeiny.

Ziarna arabiki mogą pochwalić się wyższą od robusty zawartością cukrów i tłuszczy.

Komponenty aromatyczne, arabika zawdzięcza właśnie wysokiej zawartości cukrów. Z kolei występujące w niej w postaci kwasów tłuszczowych, tłuszcze, takie jak: linolenowy, stearynowy, arachinowy oleinowy, palmitynowy, behenowy i kwas linolowy, wraz z cukrami tworzą body. Im większa ich ilość, tym lepszy smak i aromat.

Arabikę można również poznać po owalnych i nieco płaskich ziarnach, o barwie zielonej lub zielono-szarej, z podłużnym rowkiem w kształcie litery S. Złożone właściwości arabika zawdzięcza liczbie aż 44 chromosomów.

Jak smakuje arabika?

W porównaniu do robusty, w arabice znajdziemy o połowę mniej kofeiny, sama zaś kawa ma w sobie więcej kwasowości.

Robusta

Co to jest robusta? Robusta (Coffea cancephora), zwana również kawą kongijską, to gatunek, którego pierwotne uprawy obecne były w Afryce. Dziś robustę uprawia się w krajach Ameryki Południowej, ale także w Wietnamie oraz Ugandzie.

Robusta jest odporna na szkodniki i znacznie mniej wymagająca w uprawie, co wpływa na niższą cenę zakupu.

Jej ziarna charakteryzują się okrągłym kształtem, żółto-zieloną barwą i podłużnym, prostym rowkiem. Są również mniejsze od ziaren arabiki.

W kawie kongijskiej występują 22 chromosomy, czyli dwukrotnie mniej niż w arabice. Ponadto jest tu mniej cukrów i tłuszczów, za to więcej kwasu chlorogenowego oraz kofeiny. Ilość tej ostatniej – w zależności od źródeł – określa się na 1,7 do 4%.

Jak smakuje robusta?

Robustę często dodaje się do kaw, które cechuje gęsta i wyraźna crema. Smak robusty jest bardziej gorzki, za to ma w sobie mniej kwasowości.

Arabika czy robusta?

Robusta czy arabika? Którą z nich wybrać? Takie pytanie zadają sobie ci, którzy dopiero zaczynają smakować w różnych gatunkach kaw i jeszcze nie wiedzą, czego mogą się spodziewać.

To również wątpliwość pojawiająca się u doświadczonych smakoszy, którym przyszło próbować zarówno jednego, jak i drugiego gatunku, ale ze względu na jakość, różniących się swoimi walorami.

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi, bo wszystko zależy od gustów kawoszy oraz tego, na czym zależy im najbardziej.

  • Robusta lepiej postawi na nogi i pobudzi do działania, bo ma w sobie nawet dwukrotnie więcej kofeiny, ale jej walory smakowe nie zasługują na pierwsze miejsce na podium.
  • Cena robusty, która jest na każdą kieszeń, to z kolei ważny dla wielu atut.
  • No i wreszcie gorzki posmak czy mniej aromatów sprawiają, że to właśnie robusta mieszana jest z innymi gatunkami kaw, dzięki czemu uzyskiwane napary mogą być niezwykle smaczne.

Cena arabiki przyprawia o zawrót głowy? Nie jest to najtańszy gatunek kawy, ale wciąż plasujący się na niższych pozycjach pośród najdroższych gatunków. Na pewno warto pokusić się o bukiet smaków i aromatów, którego nie brak arabice, o ile to nie zawartość kofeiny dla miłośników kawy jest tu najważniejsza. Która kawa jest lepsza, arabika czy robusta? Wybierzmy sami!

 

źródła:

  • Dr hab. inż. Katarzyna SZWEDZIAK prof. PO Mgr inż. Ewa POLAŃCZYK Inż. Małgorzata KUŻEL Katedra Inżynierii Biosystemów, Wydział Inżynierii Produkcji i Logistyki Politechnika Opolska Wpływ technologii produkcji kawy typu arabica i robusta na ich jakość sensoryczną® – POSTĘPY TECHNIKI PRZETWÓRSTWA SPOŻYWCZEGO 1/2018
  • https://bonavita.pl/arabica-czy-robusta-czyli-czym-roznia-sie-dwie-najpopularniejsze-odmiany-kawy
  • https://www.czajnikowy.com.pl/arabica-vs-robusta-roznice-i-wlasciwosci-kawy/
  • https://blog.sklepkawa.pl/arabica-robusta/
  • http://blog.konesso.pl/gatunki-kawy-arabika-i-robusta-charakterystyka-i-glowne-roznice/
  • https://www.tommycafe.pl/blog/22_czym-sie-rozni-robusta-od-arabiki.html
  • http://www.cie-kawa.pl/arabica_i_robusta

Warto wiedzieć przed zakupem ekspresu do kawy:

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

36 − 31 =