Arabica czy robusta: smak, różnice, co wybrać?

0- liczba komentarzy
6f4b09fe42a52c0483cb1da97a168a96?s=96&d=mm&r=g

Autor: Kamil Coffee Enthusiast

21 lutego 2020

prażone ziarna kawy

Arabika czy robusta? Która z nich jest lepsza? Czym się od siebie różnią i co sprawia, że jedna z nich jest chętniej kupowana mimo wysokiej ceny?

Spośród wielu gatunków kaw, dwa z nich zdecydowanie królują na rynku. To arabika oraz robusta. Cieszą się największym udziałem w rynku, należąc do najlepiej sprzedawanych kaw na świecie. Różnią się właściwie wszystkim, poza tym, że to wciąż kawy.

Bez tego aromatycznego i pobudzającego napoju, wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dobrego dnia pełnego nowych wyzwań.

Czym się różni robusta od arabiki

Arabica

Co to jest arabika? Kawa arabska (arabica, arabika, Coffea arabica L.) pochodzi z rejonów Afryki, tutaj jest uprawiana, chociaż o wymagającą hodowlę pokusili się również mieszkańcy Ameryki Południowej. W zależności od źródeł, arabica stanowi 70-90% światowej produkcji kawy.

Arabika posiada około 60 szczepów i jest bardzo trudna w uprawie, co wpływa na jej wysoką cenę.

Roślina jest narażona na grzybiczą chorobę atakującą liście: tzw. rdzawa kawa polega na tym, że z zaatakowanego drzewka zaczynają spadać owoce, choć jeszcze nie są dojrzałe. Roślinę atakują również chrząszcze Broca. Mimo wszystko, to właśnie arabikę uważa się za szlachetniejszą od robusty, o lepszych walorach smakowych, wyrazistszych aromatach, choć mniejszej zawartości kofeiny.

Ziarna arabiki mogą pochwalić się wyższą od robusty zawartością cukrów i tłuszczy.

Komponenty aromatyczne, arabika zawdzięcza właśnie wysokiej zawartości cukrów. Z kolei występujące w niej w postaci kwasów tłuszczowych, tłuszcze, takie jak: linolenowy, stearynowy, arachinowy oleinowy, palmitynowy, behenowy i kwas linolowy, wraz z cukrami tworzą body. Im większa ich ilość, tym lepszy smak i aromat.

Arabikę można również poznać po owalnych i nieco płaskich ziarnach, o barwie zielonej lub zielono-szarej, z podłużnym rowkiem w kształcie litery S. Złożone właściwości arabika zawdzięcza liczbie aż 44 chromosomów.

Jak smakuje arabika?

W porównaniu do robusty, w arabice znajdziemy o połowę mniej kofeiny, sama zaś kawa ma w sobie więcej kwasowości.

Robusta

Co to jest robusta? Robusta (Coffea cancephora), zwana również kawą kongijską, to gatunek, którego pierwotne uprawy obecne były w Afryce. Dziś robustę uprawia się w krajach Ameryki Południowej, ale także w Wietnamie oraz Ugandzie.

Robusta jest odporna na szkodniki i znacznie mniej wymagająca w uprawie, co wpływa na niższą cenę zakupu.

Jej ziarna charakteryzują się okrągłym kształtem, żółto-zieloną barwą i podłużnym, prostym rowkiem. Są również mniejsze od ziaren arabiki.

W kawie kongijskiej występują 22 chromosomy, czyli dwukrotnie mniej niż w arabice. Ponadto jest tu mniej cukrów i tłuszczów, za to więcej kwasu chlorogenowego oraz kofeiny. Ilość tej ostatniej – w zależności od źródeł – określa się na 1,7 do 4%.

Jak smakuje robusta?

Robustę często dodaje się do kaw, które cechuje gęsta i wyraźna crema. Smak robusty jest bardziej gorzki, za to ma w sobie mniej kwasowości.

Arabika czy robusta?

Robusta czy arabika? Którą z nich wybrać? Takie pytanie zadają sobie ci, którzy dopiero zaczynają smakować w różnych gatunkach kaw i jeszcze nie wiedzą, czego mogą się spodziewać.

To również wątpliwość pojawiająca się u doświadczonych smakoszy, którym przyszło próbować zarówno jednego, jak i drugiego gatunku, ale ze względu na jakość, różniących się swoimi walorami.

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi, bo wszystko zależy od gustów kawoszy oraz tego, na czym zależy im najbardziej.

  • Robusta lepiej postawi na nogi i pobudzi do działania, bo ma w sobie nawet dwukrotnie więcej kofeiny, ale jej walory smakowe nie zasługują na pierwsze miejsce na podium.
  • Cena robusty, która jest na każdą kieszeń, to z kolei ważny dla wielu atut.
  • No i wreszcie gorzki posmak czy mniej aromatów sprawiają, że to właśnie robusta mieszana jest z innymi gatunkami kaw, dzięki czemu uzyskiwane napary mogą być niezwykle smaczne.

Cena arabiki przyprawia o zawrót głowy? Nie jest to najtańszy gatunek kawy, ale wciąż plasujący się na niższych pozycjach pośród najdroższych gatunków. Na pewno warto pokusić się o bukiet smaków i aromatów, którego nie brak arabice, o ile to nie zawartość kofeiny dla miłośników kawy jest tu najważniejsza. Która kawa jest lepsza, arabika czy robusta? Wybierzmy sami!

 

źródła:

  • Dr hab. inż. Katarzyna SZWEDZIAK prof. PO Mgr inż. Ewa POLAŃCZYK Inż. Małgorzata KUŻEL Katedra Inżynierii Biosystemów, Wydział Inżynierii Produkcji i Logistyki Politechnika Opolska Wpływ technologii produkcji kawy typu arabica i robusta na ich jakość sensoryczną® – POSTĘPY TECHNIKI PRZETWÓRSTWA SPOŻYWCZEGO 1/2018
  • https://bonavita.pl/arabica-czy-robusta-czyli-czym-roznia-sie-dwie-najpopularniejsze-odmiany-kawy
  • https://www.czajnikowy.com.pl/arabica-vs-robusta-roznice-i-wlasciwosci-kawy/
  • https://blog.sklepkawa.pl/arabica-robusta/
  • http://blog.konesso.pl/gatunki-kawy-arabika-i-robusta-charakterystyka-i-glowne-roznice/
  • https://www.tommycafe.pl/blog/22_czym-sie-rozni-robusta-od-arabiki.html
  • http://www.cie-kawa.pl/arabica_i_robusta

Warto wiedzieć przed zakupem ekspresu do kawy:

Najdroższa kawa świata: ile kosztuje, co wpływa na cenę?

Najdroższa kawa świata: ile kosztuje, co wpływa na cenę?

Jaka jest najdroższa kawa i czy to jednocześnie najlepsza kawa na świecie? Trudno wyrokować, bo każdy ma inny gust – niektórym najdroższa kawa świata będzie smakować najlepiej, inni pewnie po spróbowanie jej stwierdziliby, że wolą swoją, domową...

Smarowanie ekspresu Saeco: jak smarować blok zaparzający?

Smarowanie ekspresu Saeco: jak smarować blok zaparzający?

Ekspres do kawy był Twoim marzeniem – szybkie, wygodne zaparzenie ulubionych napojów kawowych, które smakują niemal jak w kawiarni. To fakt, że ekspres jest świetnym urządzeniem pozwalającym w kilka minut wyczarować doskonałą kawę, ale niektóre...

Smarowanie ekspresu Philips LatteGo: jak, gdzie, czym?

Smarowanie ekspresu Philips LatteGo: jak, gdzie, czym?

Blok zaparzający to jedna z najważniejszych części w ekspresie automatycznym. To właśnie dzięki niemu możesz cieszyć się idealnie przygotowaną kawą. Aby jednak blok działał perfekcyjnie, należy przeprowadzać jego regularną konserwację. Jak...

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

97 − 88 =