Ekspres do espresso czy latte macchiato: różnice, jaki wybrać?

0- liczba komentarzy
6f4b09fe42a52c0483cb1da97a168a96?s=96&d=mm&r=g

Autor: Redakcja

4 grudnia 2019

Jaki ekspres do espresso, a jaki do latte macchiato

Przygotowanie dobrej kawy nie jest zadaniem łatwym – szczególnie, jeśli nie dysponujemy odpowiednim do tego sprzętem. Należy jeszcze wiedzieć, jaki ekspres wybrać, aby cieszyć się naszym ulubionym rodzajem kawy. Jakie są różnice pomiędzy ekspresami do espresso i latte macchiato? Czym charakteryzuje się dobre espresso, a czym poszczególne kawy mleczne? Czy postawić na ekspres kolbowy, czy może automat? Poniżej staramy się odpowiedzieć na wszystkie te pytania.

Kawa już od dłuższego czasu nie jest wyłącznie napojem, który ma pobudzać do działania, choć cały czas jest to jedna z jego podstawowych funkcji. Nora Roberts pisała nawet w jednej ze swoich książek z lekką przesadą: „Można podbić cały świat, przepłynąć wszystkie oceany, uwieść najpiękniejsze kobiety, ale dopiero po kawie. Życie ma urok i sens, ale tylko po kawie”.

Jednocześnie kawa stała się nieodłącznym elementem wszelkiego rodzaju spotkać towarzyskich czy biznesowych. Rozmowy przy dobrym ekspresie do kawy w pracy należą z reguły do najprzyjemniejszych. W kawiarniach spotykamy się, aby przedyskutować jakąś sprawę, zobaczyć się z przyjaciółmi, poczytać w spokoju gazetę. Jednak coraz więcej osób zamiast zamawiać kawę w kawiarniach wybiera przygotowywanie jej we własnym mieszkaniu. Nic zresztą dziwnego – wystarczy dysponować dobrym ekspresem ciśnieniowym z młynkiem, aby delektować się precyzyjnie wykonanym espresso czy różnymi rodzajami kaw mlecznych.

Ekspres do espresso – kolbowy czy automatyczny?

Skoro zaczęliśmy od espresso… Stale powracającym pytaniem w tym zakresie jest: jaki ekspres do espresso? Czy lepiej zdecydować się na ekspres kolbowy, czy też automatyczny? Nie ma prostej odpowiedzi na to pytanie, bowiem dobre espresso można otrzymać z obu ekspresów.

W przypadku ekspresów kolbowych parzenie kawy jest nieco bardziej skomplikowane i wymaga pewnej wiedzy i doświadczenia. Jednak dla wielu taki swoisty rytuał, którego ukoronowaniem jest filiżanka świetnej kawy, jest równie ważny, co efekt końcowy.

 – Kawa z ekspresu kolbowego jest uważana za kwintesencję włoskiego stylu przyrządzania kawy. Ekspresy tego typu są również najczęściej spotykane w kawiarniach. Dlatego lubią ich używać wytrawni smakosze i ci, którym już samo przyrządzanie kawy sprawia radość. Nabijanie kolby, ugniatanie kawy – nie za mocno, ale i nie za lekko, mocowanie kolby w ekspresie dla wielu osób jest przyjemnym rytuałem, który daje im dodatkowo poczucie kontroli nad jakością przyrządzanego napoju – piszą eksperci na stronie włoskiego producenta ekspresów De’Longhi.

Natomiast ekspresy automatyczne są prostsze w obsłudze. W celu przygotowania kawy (w tym przypadku espresso) nie potrzebujemy dodatkowych umiejętności. Parzenie espresso ogranicza się właściwie do wybrania odpowiedniej opcji na ekspresie ciśnieniowym, a resztę wykonuje za nas sprzęt. Dobre ekspresy do kawy wyposażone są w dodatku w szereg pomocnych do przyrządzania espresso funkcji.

 Jednym z nich jest system grzewczy termoblock (przepływowy ogrzewacz wody), dzięki któremu ekspres nagrzewa się w ciągu 25 sekund i utrzymuje stałą, optymalną temperaturę do zaparzania espresso. Z kolei bezprzewodowy system zaparzania sprawia, że kawa za każdym razem jest przygotowywana ze świeżo zmielonej porcji ziaren, a my możemy rozkoszować się naprawdę intensywnym smakiem i aromatem naszego napoju – czytamy na stronie wspomnianego producenta.

Jaki ekspres do kaw czarnych takich jak espresso?

Piszemy o espresso, ale zapomnieliśmy wytłumaczyć czym tak naprawdę charakteryzuje się ten rodzaj kawy i jak odpowiednio je przyrządzić. Ujmując rzecz nieco żartobliwie, espresso to dokładnie ten napój, za którym z reguły błądzimy wzrokiem każdego ranka, szukając czegoś, co w krótkim czasie postawiłoby nas na nogi. Sama zresztą nazwa espresso pochodzi od włoskiego słowa „espressivo”, co w tłumaczeniu na język polski oznacza tyle co „wyrazisty”. Rzeczywiście, trudno w zasadzie coś tutaj dodać:

espresso to po prostu 25 ml mocnej, wyrazistej kawy o intensywnym aromacie i cremą w kolorze orzecha laskowego. Bardzo mocna, nigdy cierpka – i bardzo skuteczna.

Jak i czym przygotować dobre espresso? Tutaj mamy kilka rozwiązań. Pierwszym z nich jest wykorzystanie kawiarki, które swoją młodość przeżywały jeszcze w czasach przedwojennych. W każdym razie jest to jeden ze sposobów parzenia kawy metodą ciśnieniową. Bardziej popularne jest jednak to, o czym wspomnieliśmy w poprzedniej części tekstu, czyli wykorzystanie dobrych ekspresów ciśnieniowych do kawy:

  • kolbowych
  • albo automatycznych.

Ekspres do kaw mlecznych – kolbowy czy automatyczny?

Rozpisaliśmy się na temat espresso, ale co w przypadku ekspresów do kawy, które robią latte czy inne kawy mleczne? Czy w tym zakresie lepiej korzystać z ekspresu kolbowego, czy automatycznego? Również dużo zależy od tego, czy zamierzamy więcej czasu spędzić przy ręcznym spienianiu mleka, czy też preferujemy systemy zautomatyzowane, przy których nie ma tak dużo pracy.

Ręczne spienianie mleka za pomocą dysz w ekspresach kolbowych wymaga wprawy, jednak producenci starają się maksymalnie ułatwiać użytkownikom ten proces.

Z drugiej strony mamy ekspresy ciśnieniowe automatyczne, których zaletą jest samodzielność. Systemy spieniania mleka z reguły pobierają je przez specjalną rurkę, przetłaczają przez układ ekspresu, po czym spienione mleko ląduje w szklance czy filiżance. Niestety, szybkość i samodzielność mają drugą stronę medalu:

– Taki system jest jednak mało higieniczny i droższy w eksploatacji. Rurkę należy wymieniać co trzy miesiące, ponieważ trudno ją dokładnie wyczyścić. Tłuszcz mleczny może też gromadzić się we wnętrzu ekspresu, osiadać na jego elementach i doprowadzać do awarii. Jeśli już wybieramy model z rurką, wybierzmy taki, w którym została ona skrócona i poszerzona. Dzięki temu łatwo ją umyć pod bieżącą wodą lub w zmywarce – piszą eksperci De’Longhi.

Skoro pozostajemy przy włoskiej firmie, zauważmy, że w swoich sprzętach zastosowała ona bardzo ciekawe i wygodne rozwiązanie. Automatyczne ekspresy ciśnieniowe De’Longhi wyposażone są bowiem w system do spieniania mleka LatteCrema (konkurencyjny do LatteGo od Philips), który charakteryzuje się wysokim poziomem higieny, jako że mleko nie wchodzi w kontakt z integralnymi częściami ekspresu.

– Do urządzenia została dołączona specjalna karafka na mleko, która wpinana jest bezpośrednio do ekspresu. Producent zaprojektował ją przede wszystkim z myślą o tym, abyśmy mogli wygodnie przechowywać w lodówce niewykorzystane mleko. To oznacza, że nie musimy wyciągać rurki z kartonu, a później ścierać z blatu mleka, które kapie z owej rurki. Nic nie cieknie, wszystko pozostaje czyste – dodaje portal NaTemat.pl.

Ciężko więc powiedzieć, który z ekspresów będzie najlepszym rozwiązaniem. Należy do tej kwestii podejść indywidualnie.

 Najlepszym wyborem dla przeciętnego użytkownika będzie ekspres automatyczny. Takie maszyny robią kawę po naciśnięciu jednego przycisku, a na dodatek są wyposażone w systemy mleczne dla białych kaw. Tańsze modele zwykle posiadają dyszę parową, a te ze średniej półki cenowej system automatycznego spieniania mleka z rurką. Ekspresy automatyczne najwyższej klasy mogą się pochwalić zaawansowanymi systemami spieniania oraz zintegrowanym pojemnikiem na mleko – czytamy na stronie Wirtualnej Polski.

Lista ekspresów automatycznych do kawy latte przetestowanych na łamach serwisu ekspresdolatte.pl :

Test ekspresu do kawy Krups Evidence EA892D: opinia i recenzja

Test ekspresu do kawy Krups Evidence EA892D: opinia i recenzja

Dziś testujemy automatyczny ekspres do kawy z wyższej półki cenowej. Krups Evidence EA892D według opisu producenta to sprzęt zaprojektowany dla najbardziej wymagających konsumentów. Nowoczesną technologię zamknięto w małej i eleganckiej formie....

Test Saeco PicoBaristo Deluxe SM5478/10: opinia i recenzja

Test Saeco PicoBaristo Deluxe SM5478/10: opinia i recenzja

Dobry, domowy ekspres ciśnieniowy, który profesjonalnie przygotuje kilka rodzajów kaw, to wydatek rzędu 3000 zł.  Taki sprzęt wyposażony jest w wyświetlacz LCD, dobry młynek do mielenia kawy i funkcjonalny system mleczny. Przetestowaliśmy...

Test ekspresu do kawy DeLonghi DINAMICA 350.75: opinia i recenzja

Test ekspresu do kawy DeLonghi DINAMICA 350.75: opinia i recenzja

Szukasz intuicyjnego w obsłudze, estetycznie wykonanego ekspresu do kawy robiącego kawy czarne i mleczne? Oferta na rynku jest bogata, ale ekspres ekspresowi nierówny – każde urządzenie wyróżnia się innym designem, rozłożeniem przycisków czy...

Jaki ekspres do kawy latte, latte macchiato i cappuccino?

Przypomnijmy, że w przypadku kaw mlecznych mamy do czynienia z prawdziwym bogactwem wyboru. Napiszmy dwa słowa dla jasności, czym charakteryzują się poszczególne rodzaj kaw mlecznych, robionych na bazie espresso:

  • Pomiędzy kawami latte i latte macchiato nie występują jakieś bardzo duże różnice, choć jednocześnie trudno ich nie zauważyć.
  • W przypadku latte, podawanej w szklance o pojemności 250-300 ml, kawa – do której następnie wlewamy spienione mleko – kawa stanowi 20 procent przygotowanego napoju.
  • Natomiast latte macchiato charakteryzuje się trójwarstwowym, dekoracyjnym układem i wybierana jest przez tych, którzy cenią sobie delikatny, mleczny smak.
  • Cappuccino również przygotowuje się na bazie espresso: do 25 ml kawy dodaje się 100 ml mleka (przed spienieniem). 

Bez żadnych problemów wszystkie te rodzaje otrzymamy z dobrego automatycznego ekspresu ciśnieniowego do kawy. Jeżeli więc pytacie, jaki ekspres wybrać do kaw mlecznych, to najkrótszą odpowiedzią będzie:

  • taki, który ma dobry system spieniania, tj. zachowa maksymalną higienę pracy i samego ekspresu oraz posiada różne praktyczne opcje, jak na przykład ustawienie stopnia spieniania mleka.

Podsumowując, ekspresy automatyczne doskonale sprawdzą się zarówno w przypadku przygotowania espresso, jak i kaw mlecznych. Pozwalają nie tylko cieszyć się wyjątkową jakością kawy, ale też szybkości i precyzją jej przygotowania. Przy czym należy pamiętać, że czym lepiej wyposażony ekspres posiadamy, tym komfort przygotowania kawy większy. A dla wielu ludzi naprawdę niewiele rzeczy jest w życiu ważniejszych, niż dobrze zaparzona kawa.

Źródła:

  • Jak spienić mleko do latte? Wybierz ekspres z najlepszym systemem mlecznym, https://natemat.pl/276923,jak-wybrac-najlepszy-ekspres-do-kaw-mlecznych (dostęp: 17.11.2019)
  • Jak wybrać dobry ekspres do kaw mlecznych, latte i cappuccino?, https://tech.wp.pl/jak-wybrac-dobry-ekspres-do-kaw-mlecznych-latte-i-cappuccino-6345877417375361a (dostęp: 17.11.2019)
  • Jak zrobić perfekcyjne espresso w domu?, https://www.delonghi.com/pl-pl/produkty/kawa/przepisy-kawowe/klasyczne-kawy/jak-zrobic-perfekcyjne-espresso-w-domu# (dostęp: 17.11.2019)
  • Spienianie mleka w ekspresie do kawy – różne rozwiązania w ekspresach, https://www.delonghi.com/pl-pl/produkty/kawa/coffee-culture/spienianie-mleka-w-ekspresie-do-kawy-rozne-rozwiazania-w-ekspresach (dostęp: 17.11.2019)

Warto wiedzieć przed zakupem ekspresu do kawy:

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

88 − 82 =