Ekspres kolbowy: jaki ekspres kolbowy do domu? Ranking

0- liczba komentarzy
6f4b09fe42a52c0483cb1da97a168a96?s=96&d=mm&r=g

Autor: Redakcja

3 grudnia 2019

Ranking ekspresów kolbowych

Ekspresy kolbowe zdobywają coraz większą rzeszę zwolenników – przygotowują doskonałą kawę, są o wiele tańsze niż ich automatyczne odpowiedniki, a nawet posiadają bardzo dobre systemy mleczne.

Co wyróżnia maszyny kolbowe? Jak wybrać najlepszy model? Jaki młynek będzie nam potrzebny przy takim urządzeniu? Przygotowaliśmy też ranking 10 najlepszych ekspresów kolbowych, które świetnie sprawdzą się w każdej domowej kuchni!

Budowa i zasada działania ekspresu kolbowego

Ekspresy kolbowe z powodzeniem służą w kawiarniach i lokalach gastronomicznych. To właśnie za ich pomocą zaparza się najlepsze kawy o bogatym smaku i aromacie. Sekret czarnego napoju tkwi w odpowiednich umiejętnościach osoby przygotowującej kawę. Obecnie cały proces parzenia cieszy się coraz większym zainteresowaniem i wiele osób chciałoby się pochwalić tytułem domowego baristy. Z tego powodu w sklepach pojawia się coraz więcej modeli kolbowych przystosowanych do domowego użytku. Ekspres kolbowy nazywany też ręcznym lub manualnym wymaga od nas większych umiejętności niż tylko naciśnięcie guzika. Jak działa ekspres kolbowy? Zasada działania urządzenia jest taka sama jak w innych maszynach ciśnieniowych
– gorąca woda pod wysokim ciśnieniem zostaje przepuszczona przez drobno zmieloną kawę.
Jednak by uzyskać najlepszy aromatyczny napój w ekspresie kolbowym, musimy wykonać o wiele więcej czynności niż tylko wsypać kawę i nalać wodę.
Zmielone ziarna (najlepiej tuż przed parzeniem!) należy umieścić w sitku znajdującym się w kolbie (inaczej zwanej też portafiltrem) oraz odpowiednio ubić za pomocą tampera.
Następnie umieszczamy całość w grupie zaparzającej, czyli okrągłym wylocie z ekspresu. To właśnie przez to miejsce będzie przepuszczana gorąca woda pod dużym ciśnieniem. W zależności od tego, jakie ziarna wybierzemy, jak je zmielimy, w jaki sposób umieścimy je w kolbie i jak mocno ubijemy, taką otrzymamy kawę. Ręczny ekspres kolbowy daję bardzo dużą dowolność w sposobie przygotowania tego aromatycznego napoju, więc jego miłośnicy mogą za pomocą maszyny manualnej przetestować różne sposoby parzenia.

Dlaczego ekspresy kolbowe są tańsze od automatycznych?

Dzięki rosnącej grupie miłośników kawy ekspresy kolbowe trafiły do domowych kuchni i może je teraz kupić każda osoba. Bardzo często zdarza się, że kiedy nie mamy wiedzy i doświadczenia związanego z ciśnieniowym parzeniem kawy, możemy mocno się zdziwić, widząc różnicę cenową pomiędzy maszyną kolbową, a automatyczną. Zdarza się, że niektórzy oceniają z góry, że tańsze urządzenie musi być w jakiś sposób gorsze od tego droższego. Czy tak jest naprawdę? Oczywiście, że nie! Zarówno ekspresy automatyczne, jak i kolbowe są w stanie przygotować doskonałą kawę o porównywalnych parametrach. W takim razie czym się różnią?

Ekspresy automatyczne są przeznaczone dla osób, których nie interesuje sam proces parzenia kawy. Są wielbicielami pysznego smaku, ale ani myślą poświęcać zbyt dużo czasu na naukę i obsługę maszyny. W takim przypadku sięgają po ekspres automatyczny, który za jednym przyciśnięciem guzika robi doskonałą kawę, a wbudowany młynek sam mieli ziarna.

Jedyne co musimy zrobić podczas obsługi automatycznej maszyny to dolewać wody oraz dosypywać ziaren kawy. Wszystko odbywa się prosto i szybko. Takie urządzenia świetnie się też sprawdzają w biurach, gdzie jest wiele osób i każdy oczekuje szybkiej i pysznej kawy. W takich warunkach nie ma czasu na pieczołowite napełnianie ekspresu i ubijanie zmielonych ziaren.

Ekspresy kolbowe są tańsze, ponieważ nie posiadają tylu automatycznych udogodnień. Samo serce urządzenia jest takie samo, dzięki czemu wysokie ciśnienie jest w stanie wydobyć z kawy wszystko to co najlepsze. Jednak by do tego doszło, sami musimy zmielić ziarna, napełnić maszynę i odpowiednio ubić kawę przed zaparzaniem. Ekspresy automatyczne są sporo droższe, bo oferują cały szereg udogodnień, których nie mają te ręczne. Żadna z tych maszyn nie jest lepsza czy gorsza. Są po prostu przeznaczone dla różnych typów kawoszy.

Ekspres kolbowy do domu – jak go wybrać?

Podczas przeglądania różnych modeli musimy zwrócić uwagę na kilka bardzo ważnych parametrów. Pierwszym z nich jest odpowiednio wysokie ciśnienie wody. Minimalnie powinno ono wynosić 9 barów. Najlepsze modele mają nawet 15 barów.

Nigdy nie decydujmy się na ekspres ciśnieniowy, który ma mniej niż 9 barów.

Stosując zbyt niskie ciśnienie, nigdy nie uzyskamy naparu o najlepszym smaku i aromacie. Bardzo ważna jest również temperatura, którą zapewnia nam ekspres. Zwykle mieści się ona w przedziale od 88°C do 92°C. Podczas zakupów warto zwrócić uwagę, czy oglądany model posiada regulator temperatury umożliwiający dobranie odpowiedniej ciepłoty wody do rodzaju kawy.

Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy warto inwestować w droższą pompę rotacyjną, która pracuje ciszej, czy może wybrać tańszą pompę wibracyjną. Zaletą modelu wibracyjnego jest to, że nie ulega zniszczeniu, jeżeli okaże się, że w ekspresie zabraknie wody.

Zwróćmy też uwagę na system do spieniania mleka. Manualna dysza powoli odchodzi już do lamusa, a obecnie największą popularnością cieszą się karafki na mleko. Bardzo ważne jest też to, czy wybrany model posiada opcję automatycznego czyszczenia systemu mlecznego. Każdy, kto musiał zmagać się z regularnym czyszczeniem mleka z trudno dostępnych miejsc w ekspresie, doceni taki dodatek.

Nie możemy również zapomnieć o jakości wykonania samej maszyny. Solidna obudowa i dobrze wykonane wnętrze zapewni nam długie i bezproblemowe korzystanie z wymarzonego urządzenia. Warto zainwestować w ekspres kolbowy ze stali nierdzewnej, który na pewno lepiej sprawdzi się niż jego odpowiednik w plastikowej obudowie.

Jaki młynek wybrać do ekspresu kolbowego?

W ekspresach manualnych nie ma wbudowanego młynka, więc takie urządzenie będziemy musieli dokupić osobno. Bardzo dobry młynek do kawy to pierwszy krok do doskonałego smaku aromatycznego napoju. Warto więc się przygotować, zanim ruszymy na zakupy.

Przeglądając różne modele, natkniemy się przede wszystkim na podział na udarowe i żarnowe.

O wiele lepszym wyborem będzie młynek żarnowy, wyposażony w żarna o specjalnych ząbkach, które dokładnie i szybko ścierają ziarna.

Taka metoda mielenia nie wpływa na smak i aromat kawy. W przypadku urządzeń udarowych ziarenka są cięte na drobny pył za pomocą wirujących ostrzy. Ten sposób jest mniej wydajny i zajmuje więcej czasu, przez co młynek może się nadmiernie nagrzewać. Przegrzanie kawy psuje jej smak!

Jaki młynek do ekspresu kolbowego, stalowy czy ceramiczny? Mamy już wybrany sposób mielenia ziaren, ale młynek do kawy musi być też wykonany z odpowiedniego materiału. Najczęściej spotykanymi urządzeniami są te zrobione ze stali oraz ceramiczne. Wokół każdego narosło sporo mitów, które warto obalić:

  • żaden z tych dwóch młynków nie wpływa na smak kawy (możecie zapomnieć o rzekomym metalicznym posmaku od stali!),
  • oba pracują z porównywalną głośnością i temperaturą (w zależności od wybranego producenta).

Najważniejszą różnicą, o której trzeba pamiętać, jest to, że stalowe modele są po prostu trwalsze i bardziej odporne na zużycie i uszkodzenia mechaniczne. Niekiedy można zauważyć też różnicę w precyzji zmielenia ziaren na niekorzyść ceramicznych modeli.

Ceramiczne młynki do kawy często mielą ziarna w taki sposób, że powstaje w nich o wiele więcej pyłu, który może nadawać napojowi nieprzyjemnej goryczki.

Wynika to z faktu, że nie są one tak ostre, jak ich stalowe odpowiedniki.

Ekspres kolbowy: Ranking i ceny najlepszych

Wiemy już, czym powinien charakteryzować się dobry ekspres kolbowy. Zobaczmy teraz, jakie modele spełniają te wymagania i są szczególnie polecane.

ekspres kolbowy DeLonghi EC 146.B

 De’Longhi EC 146.B za około 300zł, posiada funkcję spieniania mleka, ciśnienie 15 barów oraz bojler ze stali nierdzewnej.

ekspres kolbowy DeLonghi EC157

Podobnie prezentuje się De’Longhi EC157 za około 390zł, który też parzy kawę z ciśnieniem 15 barów, posiada bojler ze stali nierdzewnej oraz system mleczny.

ekspres kolbowy DeLonghi ECP 31.21

Za to De’Longhi ECP 31.21 za około 400zł oprócz wszystkich wyżej wymienionych parametrów został wyposażony również w automatyczne wyłączanie oraz opcję podgrzewania filiżanek.

Marka De’Longhi to światowy specjalista w dziedzinie parzenia kawy, więc warto bliżej przyjrzeć się jego modelom ekspresów. W zależności od tego, jak wiele dodatkowych opcji potrzebujemy, możemy też zdecydować się na De’Longhi ECP33.21.W Active Line, De’Longhi ECP 35.31, De’Longhi EC 685.M, De’Longhi EC 850.M czy De’Longhi Icona ECO 311.W. Posiadają one tak samo mocne parametry jak poprzednie modele, ale zostały wyposażone też w więcej cech, które ułatwią nam codzienne parzenie kawy. To dobry wybór przy odrobinę większym budżecie.

Inne ciekawe modele to np. ZELMER Maestro 13Z012 / ZCM2150X również posiadający 15 barów ciśnienia oraz opcję spieniania mleka czy Ariete 1389/13 o tych samych parametrach. Wszystkie wymienione maszyny są w stanie przygotować dla nas białe kawy.

Warto wiedzieć przed zakupem ekspresu do kawy:

Smarowanie ekspresu Saeco: jak smarować blok zaparzający?

Smarowanie ekspresu Saeco: jak smarować blok zaparzający?

Ekspres do kawy był Twoim marzeniem – szybkie, wygodne zaparzenie ulubionych napojów kawowych, które smakują niemal jak w kawiarni. To fakt, że ekspres jest świetnym urządzeniem pozwalającym w kilka minut wyczarować doskonałą kawę, ale niektóre...

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

+ 85 = 90