Ekspres kolbowy z młynkiem, jaki wybrać? Czym się kierować przy wyborze?

0- liczba komentarzy
6f4b09fe42a52c0483cb1da97a168a96?s=96&d=mm&r=g

Autor: Redakcja

9 lipca 2020

kawa-z-ekspresu-kolbowego

Doskonałej w smaku kawy pełnej aromatu można napić się nie tylko w pobliskiej kawiarni. Domowy ekspres kolbowy również zaparzy przepyszny kawowy napój. Dowiedz się, jak wybrać dobry ekspres z wbudowanym młynkiem.

Ekspres kolbowy – czym jest i jak działa?

Według najprostszego podziału ekspresów do kawy wyróżnia się:

  • ekspresy przelewowe
  • i ciśnieniowe.

W drugiej kategorii znajdują się ekspresy automatyczne i półautomatyczne, do których zalicza się ekspresy kolbowe. Jak sama nazwa wskazuje, urządzenia ciśnieniowe do przygotowania filiżanki kawy wykorzystują ciśnienie. Specjalna pompa znajdująca się w ekspresie wytwarza ciśnienie o określonej wartości (od 9 do 19 barów).

Woda, z której zaparzysz kawowy napar, przepływa przez zmielone ziarna pod ciśnieniem wygenerowanym przez pompę ekspresu. Im wyższa wartość ciśnienia wody, tym intensywniejsza, głębsza w smaku i bardziej aromatyczna kawa. Wysokie ciśnienie pozwala na szybkie zaparzenie idealnego espresso bez kwaśnego posmaku.

Jak używać ekspresu kolbowego z młynkiem i bez młynka – porównanie

Z ekspresów kolbowych korzystają wszystkie dobre kawiarnie. To właśnie z pomocą takiego urządzenia barista przygotowuje dla Ciebie wyborną kawę. Ekspresy kolbowe przeznaczone do użytku domowego w porównaniu z tymi całkowicie zautomatyzowanymi należą do sprzętów przystępnych cenowo. A jednocześnie do urządzeń, dzięki którym zaparzysz swoje perfekcyjne w smaku espresso.

Żeby przygotować idealną filiżankę kawy, potrzebujesz dobrej jakości wody i świeżo mielonych ziaren. I właśnie do tego celu przyda Ci się ekspres kolbowy z wbudowanym młynkiem. W jednym urządzeniu będzie wszystko, czego potrzebujesz.

Dzięki młynkowi wbudowanemu w ekspres zaoszczędzisz miejsce w kuchni, bo nie będzie Ci już potrzebny osobny młynek. Oprócz tego przy każdym zaparzaniu kawy zachowasz całkowity porządek. Zmielone ziarna trafią wprost do pojemnika na kawę.

Ekspres kolbowy bez młynka to konieczność samodzielnego mielenia ziaren w osobnym urządzeniu (ręcznym lub automatycznym). Trzeba więc zdecydować, na jaką grubość zmielić ziarna i ile gotowego proszku wsypać do pojemnika na kawę. Korzystanie z osobnego młynka oznacza również większy nieporządek w kuchni. Kawowy proszek zawsze się gdzieś porozsypuje.

Ekspres kolbowy bez młynka, ale z pojemnikiem na mleko

ekspres kolbowy z systemem do spieniania mleka

fot: ekspres kolbowy z systemem do spieniania mleka

Jeśli często pijasz mleczne kawy, być może to nie wbudowany młynek, ale pojemnik na mleko będzie dla Ciebie najważniejszym elementem ekspresu. W ekspresie De’Longhi EC 860.M naciskając jeden przycisk, przygotujesz swoją ulubioną mleczną kawę. W urządzeniu znajduje się wyjmowany pojemnik na mleko będący częścią całego systemu mlecznego. Dzbanek ma funkcję automatycznego czyszczenia, co oznacza, że po zakończonym zaparzaniu można uruchomić tryb płukania wszystkich elementów używanych podczas spieniania mleka wodą i strumieniem pary wodnej. Pojemnik na mleko jest wysuwany i można wstawić go do zmywarki, żeby dokładniej go wyczyścić.

Ekspres kolbowy z młynkiem – czym się kierować przy wyborze?

Producenci ekspresów ciśnieniowych wyposażają swoje urządzenia w młynki żarnowe stalowe lub ceramiczne. Młynki stalowe uchodzą za trwalsze i dokładniejsze i to one znajdują się we wszystkich profesjonalnych sprzętach do zaparzania kawy. Warto więc zwrócić uwagę, czy ekspres kupowany do domu też ma młynek tego rodzaju. Co jeszcze uwzględnić przy wyborze kawowego urządzenia z młynkiem? Sprzęt powinien samodzielnie dobierać grubość mielenia i dostosowywać ilość kawowego proszku do wybranego rodzaju napoju. Ekspres La Specialista od De’Longhi wyposażono np. w specjalne czujniki, które kontrolują stopień zmielenia ziaren i ilości dozowanej kawy. System informuje też użytkownika, kiedy należy uzupełnić ziarna.

Jaki ekspres kolbowy z młynkiem wybrać?

Na rynku nie ma zbyt wielu ekspresów kolbowych z młynkiem przeznaczonych do użytku domowego. La specialista od De’Longhi to jeden z niewielu takich modeli, dzięki któremu poczujesz się jak prawdziwy barista. Oprócz młynka zapewniającego precyzję mielenia, ekspres ma też wbudowany tamper (ubijak do kawy).

Naciskając dźwignię, za każdym razem ubijasz zmieloną kawę z odpowiednim naciskiem, bo kontroluje to automatyczny system Smart Tamping. Przy zaparzaniu kawy ogromną rolę odgrywa temperatura wody przepływająca przez kawowy proszek. Zbyt wysoka lub za niska spowoduje, że napój nie uzyska oczekiwanego smaku (przy zbyt niskiej temperaturze, kawa w ogóle się nie zaparzy). Temperatura wody utrzymywana w urządzeniu musi więc być stabilna przez cały proces parzenia. Ekspres musi podgrzać wodę do maksymalnie 92-96°C, przepuścić ją przez zmielone ziarna i „wyprodukować” napój o temperaturze 80-85°C. Dlatego wybierając urządzenie, warto sprawdzić, czy ekspres posiada specjalny system kontrolujący stopień podgrzania wody.

Kolbowy ekspres z młynkiem ma być dla Ciebie wygodnym sprzętem, który pozwoli Ci w domowym zaciszu przygotowywać kawę jak z najlepszej kawiarni. Nie musisz znać się na parzeniu kawy, żeby zrobić to dobrze. Dzięki zaprogramowanym ustawieniom możesz wybrać rodzaj napoju, na który masz akurat ochotę – espresso, podwójne espresso, kawę czarną lub americano – i niczym się nie przejmować. Ekspres zaparzy dla Ciebie idealną kawę, którą wypijesz w swojej ulubionej filiżance lub ulubionym kubku.

Regulowana tacka umożliwia umieszczanie pod dyszą zastawy o różnej wielkości i wysokości. Ekspres La Specialista pomoże Ci za każdym razem przygotować taką samą kawę, jaką piłeś już wcześniej. Specjalna funkcja Moja Kawa zapamiętuje wielkość i rodzaj napoju i odtwarza Twój ulubiony smak. W urządzeniu możesz przygotować też 2 filiżanki kawy jednocześnie, a także zaparzyć herbatę. Ekspres ma wbudowaną dodatkową dyszę do gorącej wody.

Jak działa ekspres kolbowy z młynkiem, który sprawdzi się w każdym domu? Materiał wideo

Przygotowanie kawy z ekspresem La Specialista zajmuje tylko krótką chwilę. Wlewasz wodę do zbiornika i wsypujesz ziarna do młynka, który mieli je na odpowiednią grubość (według ustawień wybranego przez Ciebie napoju). Zmielone ziarna trafiają do pojemnika, a Ty naciskasz dźwignię i ubijasz kawowy proszek. Przykręcasz kolbę do urządzenia i wciskasz przycisk zaparzania. Kiedy kawa jest już gotowa, za pomocą specjalnej dyszy możesz spienić lub podgrzać mleko, żeby przygotować napój mleczny.

Warto wiedzieć przed zakupem ekspresu do kawy:

Smarowanie ekspresu Saeco: jak smarować blok zaparzający?

Smarowanie ekspresu Saeco: jak smarować blok zaparzający?

Ekspres do kawy był Twoim marzeniem – szybkie, wygodne zaparzenie ulubionych napojów kawowych, które smakują niemal jak w kawiarni. To fakt, że ekspres jest świetnym urządzeniem pozwalającym w kilka minut wyczarować doskonałą kawę, ale niektóre...

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

76 − 74 =