Idealne cappuccino, jak zrobić?

0- liczba komentarzy
6f4b09fe42a52c0483cb1da97a168a96?s=96&d=mm&r=g

Autor: Redakcja

16 marca 2020

cappuccino

Aromatyczne, gęste espresso pokryte grubą, mleczną pianką – oto przepis na idealne cappuccino. Wbrew pozorom, jego przygotowanie wcale nie jest takie proste, nawet w wielu kawiarniach można mieć do czynienia ze źle przygotowanym napojem. Jak zrobić idealne cappuccino? Czy baza espresso ma znaczenie? W jaki sposób można otrzymać gęstą, mleczną piankę? Sekret tkwi w teksturze i temperaturze mleka. Na początku przyjrzyjmy się różnicy między cappuccino a latte.

Cappuccino

Czym różni się latte od cappuccino?

Czym różni się latte od cappuccino? Ta mleczna kawa posiada na powierzchni gęstą, kremowa piankę o wysokości około 2 centymetrów, pod spodem której kryje się mieszanka gorącego mleka i espresso.

Latte ma o wiele większą zawartość pianki, zaś do kawowej bazy dodaje się także syropy smakowe i różnorodne dodatki w postaci prażonych orzeszków lub kawałków czekolady.

Cappuccino serwuje się samo, bez żadnych dodatków w postaci odrobiny startej czekolady lub prażonych wiórków kokosowych, które często mają za zadanie maskować niedoskonałości w wykonaniu mlecznej piany.

Jak już wspominano na blogu we wpisie Rodzaje kaw: espresso, cappuccino, latte, americano i inne: Ten napój zawdzięcza nazwę kolorowi habitów kapucynów, który jednocześnie przypomina barwę kawy z mlekiem i należy do najpopularniejszych mlecznych kaw, jakie pija się w kawiarniach i w domowym zaciszu na całym świecie.

Co ciekawe, cappuccino nie jest tożsame z kawą „kapuziner”, jaką serwowano w XVIII wieku w wiedeńskich kawiarniach – dodawano do niej bitą śmietankę oraz cukier.

Z czego składa się cappuccino?

Mleczna kawa składa się z trzech zasadniczych części:

  • mocnego, aromatycznego espresso,
  • gorącego mleka
  • oraz mlecznej, kremowej pianki.

Proporcje są bardzo proste do obliczenia:

na jedną część kawy przypada jedna część mleka i jedna część pianki.

Perfekcyjnie przygotowany napój to prawdziwa rozkosz dla podniebienia wymagających miłośników kaw.

Baza mlecznej kawy – idealnie przygotowane espresso

Espresso podane do cappuccino powinno mieć wyrazisty smak i mocny aromat, aby było wyczuwalne w samej kawie. Najlepiej wybrać do tego jednolite mieszanki kawy z gatunku arabica, na przykład pochodzącej z krajów Ameryki Południowej (Brazylii, Kolumbii) oraz średni stopień zmielenia ziaren. Pozwoli to uzyskać gęsty napar z mocnym body oraz wyraźną, trwałą i grubą pianką.

Bez dobrego espresso nie uda się przygotować dobrej kawy mlecznej – to podstawa w przygotowaniu nie tylko cappuccino, ale także wszelkich innych mlecznych kaw.

Problemy ze spienianiem mleka

Przygotowanie idealnej mlecznej pianki, kremowej i gęstej, stanowi największe wyzwanie dla początkującego baristy. Wpływ na to ma nie tylko rodzaj mleka, ale także jego temperatura i sposób ubicia.

Dlaczego ma to znaczenie? Jak czytamy w poradniku na stronie De’Longhi: Jeśli przygotowujemy mleko w ekspresie ciśnieniowym, powinno być zimne, a po spienieniu osiągać temperaturę około 50-67°C. W wyższej temperaturze straci swój delikatnie słodki smak i może nawet stać się nieprzyjemnie gorzkawe. Nie uda się również uzyskać gęstej, kremowej pianki.

Mleczna, kremowa pianka w cappuccino powinna być gęsta, bez dużych, widocznych pęcherzyków powietrza (sprawiają one, że nie czuć smaku mleka, a sama pianka szybko opadnie).

Dlaczego mleko ma znaczenie?

Aby pianka na powierzchni kawy utrzymała swoją gęstość i można było się nią długo cieszyć, należy wybrać do jej przygotowania odpowiedne mleko. Nie może być ono zbyt chude, bowiem posiada mniejszą zawartość białka, które się pieni. Taka pianka nie jest gładka, wytwarzają się w niej bąbelki powietrza, przez co szybko opada i się rozpuszcza w gotowym naparze. Mleko o zawartości tłuszczu na poziomie 0% lub 0,5% w ogóle nie nadaje się do przygotowania kawy.

Wśród baristów istnieje jedna zasada: im bardziej tłuste mleko, tym lepszą pianę uzyskamy. W związku z tym należy sięgnąć po mleko o zawartości tłuszczu na poziomie 3,2% lub nawet jeszcze specjalne mleka do spieniania, mające 3,6% lub nawet 3,8% tłuszczu. Oczywiście nie może być do zbyt tłusty produkt – mleko uzyskane z proszku lub tez mleko skondensowane w ogóle nie nadają się do tego typu napoju.

Cappuccino bez laktozy – czy to możliwe?

Czy osoby mające problemy z mlecznym cukrem, czyli laktozą, mogą cieszyć się pełnym smakiem takiej kawy?

Jak najbardziej! Wystarczy sięgnąć po mleko bez laktozy lub wybrane mleko roślinne, na przykład migdałowe. Jedyny problem tkwi w samym procesie spieniania – ręczne ubijanie pianki jest pracochłonne i znaczne utrudnione, dlatego w takim przypadku lepiej wybrać ekspres z automatycznym systemem spieniania mleka. Dzięki temu bez problemu przygotujesz białe kawy bez użycia mleka.

Mleczne i roślinne pianki przygotowane w automatycznym systemie mlecznym wykorzystuje się nie tylko do cappuccino, ale również d przygotowania kawy latte, flat white, caffe latte oraz mocha i espresso macchiato.

Jak zrobić cappuccino – poradnik krok po kroku?

Przygotowanie cappuccino jest bardzo proste w przypadku posiadania automatycznego programu w ekspresie – wystarczy włączyć odpowiedni program, aby po chwili móc się delektować smakiem idealnej kawy.

Jeśli urządzenie nie posiada opcji spieniania mleka, należy wykorzystać do tego specjalne gadżet w postaci kubka do spieniania mleka. Do gorącego espresso (25 ml) dodajemy mleko: 100 ml mleka ubijamy do momentu uzyskania gęstej, kremowej pianki (całość powinna mieć około 125 ml objętości). Niestety, należy mieć jednak na uwadze, że nie uda się przygotować tak równomiernie napowietrzonego mleka, co w efekcie uniemożliwi przygotowanie kawowych wzorków.

Do kawowej bazy dodajemy mleko, a na koniec samą piankę.

Kawę podajemy w podgrzanym uprzednio filiżankach o pojemności 190 ml (napój powinien zajmować około 150 ml z uwzględnieniem dwucentymetrowej pianki). 

Ciekawostka:

we Włoszech cappuccino pije się w godzinach porannych, jako nieodłączna część śniadania, w towarzystwie słodkiego pieczywa lub lekkiego ciasta.

 Czytaj także: Idealne latte, jak zrobić?

Sprawdź nasze pozostałe poradniki i poszerz swoją wiedzę o kawach z całego świata:

Idealne latte, jak zrobić?

Idealne latte, jak zrobić?

Co to jest latte i jak je przygotować? Jakie mleko do kawy latte? W czym podajemy latte? Jakie szklanki do kawy latte wybrać?

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

21 − 12 =