Idealne latte, jak zrobić?

0- liczba komentarzy
6f4b09fe42a52c0483cb1da97a168a96?s=96&d=mm&r=g

Autor: Redakcja

23 stycznia 2020

latte

Mleko i kawa – dwa produkty spożywcze, które pozwalają nam uzyskać aromatyczny, smaczny i pobudzający napar. Ten ciepły i pyszny napój chętnie przygotowujemy w domu lub wybieramy się do kawiarni, jeśli zależy nam, by cieszyć się estetyką podania, jaką oferują kawy latte i latte macchiato. Nie musimy jednak odbierać sobie przyjemności i satysfakcji z samodzielnego przyrządzania takich kaw. Jak zrobić idealne latte i latte macchiato? Liczy się tylko dobry ekspres czy także gatunek kawy oraz rodzaj mleka będą mieć znaczenie? Sprawdźmy!

kawa latte

Co to jest latte?

Zarówno latte, jak i latte macchiato nadają się na przedpołudniowe pobudzenie lub popołudniowy deser, ale i dowolną inną porę. Obydwa typy to kawy mleczne, ale zaparzane w inny sposób. Cechuje je również odmienny wygląd.

Na kawę latte składają się espresso oraz mleczna pianka. Zostają one wymieszane razem ze sobą, dlatego w szklance widnieje kawowy napar o lekko brązowym zabarwieniu.

Klasyczna latte podawana jest w wysokiej szklance, o pojemności około 220 ml.

Latte macchiato bazuje również na espresso i mlecznej piance, jednak tutaj stawia się na precyzyjny sposób przygotowania i nalewania aromatycznego naparu. Dzięki temu uzyskuje się trójwarstwową kawę, która podawana w przezroczystej szklance, zachwyca estetyką.

Do latte macchiato nierzadko dodawane są np. syropy smakowe, które nalane na samo dno szklanki, tworzą jeszcze jedną, dodatkową, niską warstwę przed trzema – kawy, mleka i mlecznej pianki, które stanowią klucz do kawowego sukcesu.

Latte, a latte macchiato – czy są jakieś różnice?

Sposób zaparzania, nalewania oraz spieniania mleka, a także dodatki, sprawiają, że obydwie kawy zaczynają się różnić już nie tylko wyglądem, ale i nutami smakowymi. Główna różnica to jednak wciąż kwestia wizualna.

W latte miesza się espresso w proporcji 20% kawy do 80% gorącego, spienionego mleka. Całość zostaje jednak od razu wymieszana.

W latte macchiato na gorące mleko wlewana jest powoli kawa, a na samej górze ląduje grubsza warstwa mlecznej pianki. Na dole szklanki może być umieszczony syrop smakowy lub miód. Mleczne pianki obydwu kaw z wierzchu posypuje się przyprawami, np. kardamonem bądź cynamonem.

Espresso – podstawa każdej kawy latte

Mocne i aromatyczne espresso w ilości około 25 ml stanowi podstawę latte. Jego wyrazistość jest niezbędna, ponieważ przewaga słodkiego mleka sprawi, że napój będzie sprawiał wrażenie naparu mlecznego, ale kawa stanie się po prostu niewyczuwalna. Kawa powinna być parzona pod wysokim ciśnieniem i przez krótki czas, by nie stała się cierpka.

Jakie mleko do kawy latte?

Równie ważny jest rodzaj mleka. Najlepiej sprawdza się to o wysokiej zawartości tłuszczu w okolicy 3,2-3,5%. Wyższa zawartość białka w takim mleku powoduje, że pianka łatwiej się spienia, jest gładsza i bardziej aksamitna.

Zamiast mleka krowiego można użyć napoju roślinnego lub mleka bez laktozy, choć w tych przypadkach spienianie będzie trudniejsze. Z napojów roślinnych najlepsze są mleka sojowe lub owsiane. Nieco delikatniejsze napary uzyskuje się przy korzystaniu z napojów migdałowych.

Jak podgrzewać mleko?

Jeszcze jeden krok, o którym nie możemy zapomnieć, to właściwe podgrzewanie mleka. Najwygodniej jest skorzystać z ekspresu, który posiada funkcję spieniania mleka. Dobrym rozwiązaniem są modele z oddzielnymi spieniaczami, które nie zasysają mleka do wnętrza ekspresu. Dysze są ponadto bardziej higieniczne. Wystarczy umieścić końcówkę dyszy do spieniania w dzbanuszku z mlekiem, i podgrzewać je do momentu, w którym dno naczynia z mlekiem zacznie parzyć w rękę. To znak, że mleko osiągnęło właściwą temperaturę, czyli około 50-75°C.

Jaki ekspres z manualna dyszą do spieniania mleka wybrać? Opowiadamy w rankingu ekspresów kolbowych do domu >>

Nie należy korzystać z mleka skondensowanego, bo zbyt wysoka zawartość tłuszczu powoduje, że jest ono bardzo gęste i praktycznie niemożliwie do spienienia.

Jeśli z napojów roślinnych wybieramy mleko kokosowe, to przed jego zastosowaniem, konieczne jest rozwodnienie do postaci przypominającej mleko krowie.

Idealnie wyodrębnione trzy warstwy, czyli jak zrobić warstwy w latte macchiato?

Wracamy do podstawy, czyli zaparzenia espresso. Warto dać mu około pół minuty od momentu zaparzenia, nim zacznie się wlewanie do spienionego mleka umieszczonego w wysokiej szklance. Aby nie dopuścić do wymieszania się warstw, kawę trzeba dolewać bardzo powoli po ściance szklanki, nie na sam środek mleka!

Kawa jest nieco lżejsza od mleka, dlatego wlewana powolnym strumieniem, tworzy warstwę na powierzchni, natomiast na samą górę trafia gładka i aksamitna pianka mleczna. Ta warstwa powinna dość gruba, aby uzyskać pożądany efekt wizualny.

Dodatkowe elementy mające wpływ na smak latte

Espresso i mleko, które mają za zadanie zaowocować przyrządzeniem doskonałych kaw latte i latte macchiato, nie mogą być jakiekolwiek i w jakikolwiek sposób przygotowane. Bez uwagi skierowanej na ich gatunek, rodzaj, sposób zaparzania, nie uzyska się aromatycznego i ciekawie wyglądającego od napoju.

Jaką kawę wybrać do latte?

Najważniejsze są dobre gatunkowo ziarna. Dobrze sprawdzają się te z Kolumbii, Salwadoru lub Kostaryki. Miłośnicy lżejszych i łagodniejszych smaków, powinni postawić na mieszanki kaw z przewagą arabiki.

Jaki stopień zmielenia kawy jest odpowiedni do latte?

  • Mocne i intensywne espresso uzyskamy, mieląc ziarna na drobno.
  • Nieco łagodniejsze wtedy, gdy młynek ustawimy na najwyższy lub średni stopień.

Jak powinna wyglądać idealna pianka w latte?

Idealne espresso do mlecznych kaw musi wyróżniać się gęstą cremą i ciemną esencją. Poznamy je po piance orzechowego koloru, która nie posiada licznych pęcherzyków, a do tego utrzymuje się na powierzchni przez około 5 minut.

Idealna pianka mleczna musi być zwarta i gęsta. Dostrzeżemy w niej liczne pęcherzyki powietrza, ale bardzo drobne, czasami wręcz niezauważalne. Jeśli są one duże, mleko będzie wydawało się suche, a mleczna pianka straci na swoim smaku. Kremowa i aksamitna pianka mleczna stanowić będzie warstwę o takiej wysokości, jakiej potrzebujemy do danego rodzaju kawy. W latte macchiato jest ona zwykle wysoka.

Poniższa grafika pochodzi z witryny jednego z producentów automatycznych ekspresów do kawy. Widzimy na niej jak powinno wyglądać idealne latte – do czego należy dążyć wykonując ten napój samodzielnie.

dobre i zle latte

Jak automatycznie przygotować idealne latte? Wybieramy ekspres do latte

Na portalu ekspresdolatte.pl przetestowaliśmy wiele ekspresów automatycznych. Zapraszamy do zapoznania się z poradnikami:

W czym podajemy latte? Jakie szklanki do kawy latte wybrać?

Zarówno kawę latte, jak i latte macchiato, można podawać w przezroczystych i wysokich szklankach, aby podkreślić ich charakter, wygląd, przez co dopołudniowa lub popołudniowa dawka kofeiny otulona mleczną pianką, będzie wypijana z jeszcze większą przyjemnością.

Jakich dokładnie szklanek potrzebujemy, by wyeksponować teksturę mlecznych kaw? Może to być typowa szklanka do latte, która jest wysoka i posiada uszko, a całość została umieszczona na niskiej nóżce. Sprawdzi się również szklanka z uszkiem do irish coffee (nasz przepis jak zrobić irish coffee krok po kroku >>), ale na wysokiej nóżce. Może być to wyższa szklanka z uszkiem bądź specjalna, przeznaczona do latte macchiato. Niezwykle efektownie prezentuje się także kawa mleczna zaserwowana w szklance termicznej, która wyróżnia się podwójną ścianką.

Wymieszana lub z wyraźnymi warstwami – kawa mleczna już nie tylko pobudza dzięki kofeinie, łagodząc smak kremową pianką, ale i prezentuje się elegancko, co przysparza wyjątkowej atmosfery.

Sprawdź nasze pozostałe poradniki i poszerz swoją wiedzę o kawach z całego świata:

Idealne cappuccino, jak zrobić?

Idealne cappuccino, jak zrobić?

Aromatyczne, gęste espresso pokryte grubą, mleczną pianką – oto przepis na idealne cappuccino. Jak zrobić idealne cappuccino? Czy baza espresso ma znaczenie?

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 5 = 1