Przechowywanie kawy – terminy ważności
Kawę, podobnie jak herbatę, można przechowywać przez naprawdę długi czas. Wiele osób narzeka jednak, że wraz z upływem dni i tygodni zdecydowanie spada jej jakość – traci ona swoje walory smakowe i zapachowe bez względu na to, czy jest kawą ziarnistą, czy mieloną. Co najbardziej jej szkodzi?
Przechowywana kawa traci swoje zalety: świeżość, smak i aromat, gdy działa na nią zbyt wysoka temperatura lub promienie słoneczne. Niestety, torebki, w które zwykle pakowane są kawy ziarnista i mielona, nie zawsze pozwalają na poprawne zabezpieczenie produktu, gdy już raz otworzymy opakowanie.
Z drugiej strony, nadmiar powietrza też niekorzystnie wpływa na ziarna czy zmielony produkt – kawa staje się miałka i bez smaku.
Innym wrogiem aromatycznej kawy jest wilgoć – również psuje jej walory. Z zawilgoconych ziaren trudno będzie zaparzyć doskonały napój.
Stąd tak ważne jest prawidłowe przechowywanie ziaren zarówno całych, jak i mielonych, a także kapsułek. Optymalne warunki suchości, zaciemnienia czy temperatury oraz staranny dobór pojemnika to klucz do długiego cieszenia się pysznym i pełnym aromatu napojem na bazie ziaren czy kapsułek.
Przechowywanie kawy w ziarnach. Jak przechowywać kawę ziarnistą?
Wiele osób zastanawia się, jak przechowywać ziarna kawy. Popularna zasada głosi, że kawę należy przesypać z opakowania do innego pojemnika, np. szklanego słoika lub metalowej puszki. Nic dziwnego – niegdyś kawy były sztucznie aromatyzowane, więc ten rodzaj przechowywania im nie szkodził. Od tamtej pory sporo się jednak zmieniło.
W czym przechowywać kawę ziarnistą po otwarciu? Dziś wysokogatunkową kawę lepiej trzymać w szczelnie zamkniętym oryginalnym opakowaniu, w którym ją kupiliśmy. Dlaczego?
Przechowywanie kawy ziarnistej w metalowej puszce może negatywnie wpłynąć na jej smak. Dzieje się tak, ponieważ ziarna przenikają zapachem aluminium. Inny problem paradoksalnie wynika ze szczelności metalowego pojemnika – może on w środku mocno przesiąkać zapachem poprzednio używanej kawy, wchłaniając jej olejki eteryczne, a później ten sam aromat będzie wpływał również na kolejne ziarna, znacząco zmieniając smak i aromat kawy. Nieco lepszym pomysłem jest kawa w słoiku, najlepiej ciemnym, do którego nie przenika światło słoneczne. Musimy zwrócić szczególną uwagę na jego szczelność – nawet niewielka szczelina między szyjką a nakrętką spowoduje szybką utratę aromatu ziaren.
Oryginalne opakowania często są wykonane z odpowiedniego materiału, który zapewnia kawie optymalne warunki do długiego zachowania swoich właściwości. Warto jednak dobrze się im przyjrzeć, zwłaszcza że takie torebki nie zawsze wykonane są z należytą dbałością. Wtedy należy pamiętać, żeby oryginalne opakowanie spiąć klamrą w taki sposób, by nie dopuścić do przedostawania się powietrza do jego wnętrza.
Przechowywanie kawy mielonej. Jak przechowywać kawę mieloną?
Przy przechowywaniu kawy mielonej kierujemy się tymi samymi zasadami, co w przypadku przechowywania kawy ziarnistej – zapewniamy jej suche, ciemne i pozbawione nadmiaru powietrza warunki. Warto jednak zwrócić uwagę na jeden fakt: najlepsza kawa mielona to ta, którą zmieliliśmy chwilę temu. W związku z tym należy zdecydowanie unikać mielenia kawy „na zapas” i przetrzymywania jej w pojemniku. Nawet najbardziej szczelne opakowanie na kawę nie zatrzyma smaku i zapachu zmielonych ziaren w stu procentach. Dlatego najlepiej, w miarę możliwości, mielić je tuż przed jej spożyciem – smakosze czarnego napoju z pewnością docenią wyjątkowy smak aromatycznej kawy ze świeżo zmielonych ziaren.
Jeśli jednak mamy już pod ręką większą ilość zmielonej kawy, warto przechowywać ją w szklanym szczelnym pojemniku, który nie będzie wystawiony na działanie promieni słonecznych i zapewni odpowiednią świeżość. Dobrym pomysłem jest wygospodarowanie na niego miejsca w szafce z neutralnymi produktami, np. mąką, makaronem czy ryżem. Unikajmy za to przechowywania kawy z herbatami lub przyprawami, by ich smak i aromat wzajemnie się nie przenikały.
Jak przechowywać zmieloną kawę?
- wybierając szczelny, np. próżniowy pojemnik (nieszczelne opakowanie zniweczy cały wysiłek)
- ograniczając ekspozycję na obce zapachy
- w temperaturze pokojowej (nie w pobliżu kuchenki, piekarnika)
- odcinając dostęp światła słonecznego.
Nawet mielona kawa przechowywana w ten sposób powinna w większości zachować swój naturalny aromat.
Czytaj też: Arabica czy robusta: smak, różnice, co wybrać?
Czytaj też: Najdroższa kawa świata: ile kosztuje, co wpływa na cenę?