Jak i w czym przechowywać kawę ziarnistą lub zmieloną?

0- liczba komentarzy
6f4b09fe42a52c0483cb1da97a168a96?s=96&d=mm&r=g

Autor: Kamil Coffee Enthusiast

12 listopada 2020

przechowywanie kawy w pojemniku

Smakosze kawy szczególną uwagę przywiązują zarówno do jej smaku, jak i do aromatu. Obecnie na rynku powodzeniem cieszą się kawy o nutach cytrusowych, czekoladowych czy orzechowych. Problem tkwi jednak w upływie czasu. Choć kawa należy do produktów o długim okresie przydatności do spożycia (przeciętnie jest to około dwóch lat), aromat wyczuwalny w ziarnach słabnie, a jej smak jest zdecydowanie gorszy. Istnieją jednak sposoby, by wydłużyć świeżość kawy. Jak przechowywać kawę? Czy kawę ziarnistą trzyma się w lodówce? W czym przechowywać kawę mieloną? Przeczytaj jakie pojemniki do kawy najlepiej służą jej przechowywaniu!

Przechowywanie kawy – terminy ważności

Kawę, podobnie jak herbatę, można przechowywać naprawdę długo. Wiele osób narzeka jednak, że wraz z upływem czasu zdecydowanie traci ona swoje walory smakowe i zapachowe – bez względu na to, czy jest kawą ziarnistą czy mieloną. Co najbardziej jej szkodzi?

Kawa traci swoje zalety, gdy wystawiona jest na działanie zbyt wysokiej temperatury oraz promieni słonecznych.

Niestety torebki, w które zwykle pakowana jest kawa ziarnista czy mielona, nie zawsze pozwalają na poprawne zabezpieczenie produktu, gdy już raz otworzymy opakowanie.

Innym wrogiem aromatu kawy jest wilgoć. Ona również psuje jej walory i wpływa na późniejsze delektowanie się napojem.

Z drugiej strony, nadmiar powietrza też niekorzystnie wpływa na ziarna czy zmielony produkt – kawa staje się miałka i bez smaku.

Stąd tak ważne jest prawidłowe przechowywanie kawy – optymalne warunki suchości, zaciemnienia czy temperatury, to klucz do długiego cieszenia się pysznym i aromatycznym napojem na bazie ziaren czy kapsułek.

Przechowywanie kawy w ziarnach. Jak przechowywać kawę ziarnistą?

Wiele osób zastanawia się jak przechowywać ziarna kawy. Popularna zasada głosi o przesypywaniu jej z oryginalnego opakowania do szklanego lub metalowego pojemnika. Nic dziwnego – niegdyś kawy były sztucznie aromatyzowane, więc ten rodzaj przechowywania im nie szkodził. Jednak dziś wysokogatunkową kawę lepiej trzymać w opakowaniu, w którym ją kupiliśmy. Dlaczego?

Pojemnik na kawę ziarnistą wykonany z metalu może wpłynąć na smak kawy. Dzieje się tak, ponieważ ziarna przenikają zapachem aluminium. Inny problem paradoksalnie wynika ze szczelności pojemnika na kawę tego rodzaju – może on w środku mocno przesiąkać zapachem poprzednio używanej kawy, a później ten sam aromat wpływa również na kolejne ziarna, znacząco zmieniając zapach i smak.

Z kolei oryginalne opakowania często są wykonane z odpowiedniego materiału, który zapewnia kawie optymalne warunki do długiego zachowywania swoich właściwości. Warto jednak dobrze się im przyjrzeć – zwłaszcza torebki, jak wspomnieliśmy wcześniej, nie zawsze wykonane są z odpowiednią dbałością. Wtedy należy pamiętać o spinaniu ich klamrą, tak by nie dopuścić do przedostawania się powietrza do wewnątrz opakowania.

Przechowywanie kawy mielonej. Jak przechowywać kawę mieloną?

Z przechowywaniem kawy mielonej jest podobnie, jak z przechowywaniem kawy ziarnistej – zapewniamy jej suche, ciemne i pozbawione nadmiaru powietrza warunki. Warto jednak zwrócić uwagę na jeden fakt: najlepsza kawa mielona, to ta, którą zmieliliśmy chwilę temu.

W związku z tym, należy zdecydowanie unikać mielenia kawy „na zapas” i przetrzymywania jej w pojemniku. Nawet najbardziej szczelne opakowanie na kawę nie zatrzyma smaku i zapachu zmielonych ziaren w stu procentach. Dlatego najlepiej, w miarę możliwości, mielić kawę tuż przed jej spożyciem – smakosze czarnego napoju z pewnością docenią pyszny i aromatyczny efekt.

profesjonalny pojemnik do przechowywania kawy

fot.: profesjonalny pojemnik do przechowywania kawy od De’Longhi (źródło zdjęcia).

Czy kawę ziarnistą trzyma się w lodówce?

Niektórzy praktyczni kawosze wpadają na pomysł trzymania ziaren kawy w lodówce – zakładają bowiem, że niska temperatura korzystnie wpłynie na termin przydatności do spożycia i nieco go wydłuży. Nie jest to jednak najlepszy pomysł. Dlaczego?

Powód jest podobny, jak w przypadku puszek aluminiowych. Ziarna kawy są niezwykle podatne na przenikanie zapachami, które je otaczają. Z tego względu trzymana w lodówce kawa nie tylko straci swój właściwy smak, ale w jej nucie będziemy mogli po zaparzeniu wyczuć woń produktów, które znajdowały się obok. Dodatkowo przechowywanie kawy w lodówce sprzyja osadzaniu się wilgoci na ziarnach, co może skutkować szybszym ulatnianiem się aromatu.

Napój o smaku i zapachu kiełbasy lub sera niekoniecznie musi przypaść do gustu, dlatego starajmy się znaleźć opakowaniom z kawą osobne miejsce w zamykanej szafce.

Testy ekspresów do kawy

Porady

Pozostałe ciekawostki związane z kawą:

Aeropress: jak używać i zaparzać kawę w aeropressie?

Aeropress: jak używać i zaparzać kawę w aeropressie?

Niestandardowe metody parzenia kawy stają się coraz popularniejsze, zasługą tego może być dążenie do lepszej jakości produktów, które spożywamy czy którymi się otaczamy, w tym oczywiście kawy, towarzyszącej większości z nas niemal każdego...

Kawa rozpuszczalna: skład, czy jest zdrowa i ile ma kofeiny?

Kawa rozpuszczalna: skład, czy jest zdrowa i ile ma kofeiny?

Kawa rozpuszczalna budzi zażenowanie wśród prawdziwych kawoszy. Mimo to, ten rodzaj napoju z kofeiną w 2019 roku choć raz kupiło aż 78,7% gospodarstw domowych (za wiadomoscihandlowe.pl). Do jej zalet możemy zaliczyć przede wszystkim łatwość w...

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 + 5 =