Jak parzyć kawę? Porównanie sposobów na zaparzenie kawy w domu

0- liczba komentarzy
6f4b09fe42a52c0483cb1da97a168a96?s=96&d=mm&r=g

Autor: Kamil Coffee Enthusiast

8 czerwca 2021

To szkodliwy mit, że doskonałą kawę można dostać tylko w kawiarni. Właściwe parzenie kawy w domu – metodą dobraną do wymagań smakowych – oraz z wykorzystaniem dobrych ziaren także pozwoli uzyskać świetny napój. Może nawet lepszy niż w kawiarni! Jak zaparzyć dobrą kawę w domu?

W czym parzyć kawę?

Zanim zastanowimy się, jak to zrobić, to po pierwsze trzeba pomyśleć, w czym parzyć kawę, bo to właśnie dane naczynie czy urządzenie determinuje sposób parzenia kawy oraz wpływa na jej smak. Do wyboru jest sporo opcji, przyjrzymy się kilku najbardziej popularnym jak:

  • French Press,
  • Aeropress,
  • Chemex,
  • Dripper,
  • Kawiarka Moka,
  • Tygielek do kawy po turecku,
  • Ekspres ciśnieniowy automatyczny.

French Press

French Press to prosta i szybka metoda na zrobienie pozbawionej fusów sypanej kawy zalewanej wrzątkiem. Niepotrzebne są do tego filtry i inne akcesoria, co sprawia, że korzystanie z French Press, inaczej zwanym kafeterią, jest bardzo tanie. Sekretem przygotowania dobrej kawy z French Press jest nieużywanie zbyt drobno zmielonej kawy, bo może pojawić się problem z oddzieleniem fusów od naparu. Z French Press można przygotować więcej niż jedną filiżankę, bo w sklepach są dzbanki nawet na 1 litr naparu.

Jak używać French Press?

Jak się parzy kawę za pomocą French Press? Należy zalać zmieloną kawę (niezbyt drobno!) w dzbanku, po paru minutach opuścić filtr, a następnie przelać kawę do kubka. Czas oczekiwania wynosi od 3 do 5 minut, zależnie od tego, jak mocny napój chce się uzyskać. 

Smak kawy z French Press

Parzenie kawy w dzbanku French Press nadaje jej łagodny smak – nie tak skondensowany jak espresso. Zawiera w sobie jednak sporo kofeiny, bo kawa ma długi kontakt z wodą. Aromat kawy jest złożony i intensywny, choć nie tak głęboki jak kawy z ekspresu czy zaparzarki.

Aeropress

Aeropress to ciekawe i solidne urządzenie składające się z trzech części, które umożliwia przygotowanie kawy pod ciśnieniem w kilka minut. Jest wygodne w użyciu i łatwo je wyczyścić. Z aeropressem można zmieniać sposób mielenia kawy, a także wybierać dowolną temperaturę i objętość wody, dzięki czemu można eksperymentować ze smakiem naparu.

Przygotowanie kawy w aeropressie

Jak zaparzyć dobrą kawę w aeropressie? Potrzebna jest zagotowana woda o temperaturze około 85 stopni i drobno zmielona kawa w ilości około 15 gram. Kawę wsypuje się do tuby urządzenia, zalewa wodą i czeka 30 sekund, aż ziarna ją wchłoną i napęcznieją. Następnie dolewa się wodę do prawie pełna, miesza i czeka kolejne 30 sekund przed zakręceniem sitka z filtrem. Potem wystarczy postawić aeropress na kubku i delikatnie wyciskać zaparzoną kawę.

Smak kawy z aeropressu

Kawa parzona w tym urządzeniu ma intensywny smak podobny do naparu z kawiarki. Nie zawiera fusów ani drobinek kawy.

O aeropressie pisaliśmy tutaj:

Chemex

Kolejne ciekawe urządzenie do parzenia kawy to Chemex – szklane naczynie z filtrem ze specjalnego papieru. Pozwala na przygotowanie do czterech porcji kawy.

Przygotowanie kawy w Chemeksie

Kawa parzona – jak zrobić krok po kroku z Chemeksem? Na początku należy umieścić filtr w dzbanku i przelać go gorącą wodą, by pozbyć się papierowego posmaku. Do filtra wsypuje się grubą warstwę zmielonych ziaren kawy – około jednej łyżki na jedną filiżankę. Następnie trzeba przegotować wodą i poczekać aż ostygnie, bo kawy nie zalewa się wrzątkiem. Początkowo trzeba wlać trochę wody, by zalać ziarna, odczekać około minuty, wlewać powoli resztę cieczy, okrężnym ruchem.

Smak kawy z Chemeksa

Kawa parzona z użyciem Chemeksu ma czysty aromat, delikaty smak i gładką konsystencję. Najlepiej pić ją bez dodatku cukru i mleka.

Dripper

Do parzenia kawy można też wykorzystać filtr ceramiczny lub szklany, zwanym inaczej dripperem. To metoda filtracyjna z wykorzystaniem filtru ze specjalnego papieru – taka mniejsza wersja Chemeksa. To proste i tanie urządzenie pozwalające w kilka minut uzyskać wyjątkową w smaku kawę.

Przygotowanie kawy w dripperze

Jak zaparzać kawę za pomocą drippera? Najpierw umieszcza się filtr w naczyniu, następnie przelewa go gorącą wodą, by pozbyć się posmaku papieru w naparze. Dripper należy umieścić na kubku lub dzbanku, zależnie od tego, ile kawy chce się przygotować. Zmielone na gruby piasek ziarna kawy – około 6 g ziaren na 100 ml naparu – wsypuje się do filtra. Następnie trzeba zagotować wodę, chwilę odczekać aż wrzątek straci temperaturę do około 90 stopni, a potem wlać wodę za pomocą konewki – metalowego czajnika z dziubkiem – tak by pokryła ziarenka. Po 30 sekundach, gdy zmielone ziarna napęcznieją, można powoli dolewać resztę wody. Kawa jest gotowa po dalszych 2,5 minutach. Warto kontrolować wagę ziaren i napoju, ustawiając kubek czy dzbanek z dripperem na kuchennej wadze.

Smak kawy z drippera

Parzenie kawy mielonej z użyciem drippera skutkuje uzyskaniem naparu delikatnego o niezwykłym, pełnym, głębokim smaku i aromacie – jasno palone ziarna dają karmelowy lub orzechowy aromat.

Zaparzacz Moka

Parzenie kawy sypanej w kawiarce, inaczej zwanej Moką, to bardzo klasyczna metoda, uwielbiana przez Włochów. Kawiarka ma trzy elementy – zbiornik na wodę i na kawę oraz sitko, a kawa powstaje na skutek działania ciśnienia otrzymanego wysoką temperaturą. Woda przechodzi z dolnego zbiornika kawiarki z filtrem do górnego. Kawiarki są tanie i proste w użyciu.

Parzenie kawy w kawiarce

Jak zaparzyć kawę w kawiarce? Do dolnego zbiornika wlewa się wodą, a do sitka wsypuje kawę – ważne, by jej nie ubijać. Zakręca się górną część, stawia kawiarkę na ogniu i czeka. Po usłyszeniu odgłosu bulgotania, trzeba szybko zdjąć kawiarkę z ognia i rozlać kawę do kubków. Inaczej kawa może zyskać gorzki posmak z racji przypalenia się. Jeśli kawa wyjdzie za mocna, można dolać do niej przegotowanej wody.

Smak kawy z kawiarki

Kawa z kawiarki ma skondensowany, dość mocny smak i aromat, podobny do espresso. Zawartość kofeiny jest średnia. Moka pozwala uzyskać najmocniejszą kawę spośród innych metod parzenia wymienionych powyżej.

Tygielek do kawy po turecku 

Tygielek to niewielkie naczynie do parzenia kawy po turecku. Może być emaliowany lub stalowy.

Parzenie kawy po turecku

Jak zaparzyć kawę sypaną w tygielku? Należy wsypać jedną czubatą łyżkę drobno zmielonej kawy na 1 filiżankę wody, a do tego cukier – jedna łyżeczka na 2 łyżki kawy. Naczynie stawia się na małym ogniu. Nie można jednak dopuścić do zagotowania kawy, zatem trzeba pilnować tygielka – gdy tylko pojawi się pianka, zdejmuje się go z ognia i czeka aż pianka opadnie. Potem ponownie stawia się tygielek i czeka na piankę, zdejmuje naczynie z ognia i jeszcze raz powtarza ten proces. Następnie wlewa się napar, zaczynając od gęstej pianki, a dopiero potem napar. Pianka sama wypłynie na powierzchnię filiżanki, a fusy kawy opadną.

Smak kawy po turecku

Kawa po turecku ma bardzo mocny, gorzki smak oraz zawiera mnóstwo kofeiny. Nawet dwa razy więcej niż kawa z ekspresu. To kawa dla smakoszy tego rodzaju aromatycznego i gorzkiego naparu.

Ekspres ciśnieniowy automatyczny

Powyższe metody przygotowania kawy wydają Ci się skomplikowane? Chcesz jednak uzyskać w domu wyborny napar z kawy mielonej? Jak parzyć ją prościej i szybciej? Najlepiej w ekspresie ciśnieniowym, który jest prosty w obsłudze – wystarczy wcisnąć przycisk, a urządzenie samo przygotuje kawę. Do tego można też przyrządzić kawę mleczną. Jedyne czynności do wykonania przy ekspresie automatycznym to uzupełnienie kawy, czyszczenie pojemnika na fusy i samego ekspresu raz na jakiś czas.

Szukasz ciśnieniowego ekspresu automatycznego? Sprawdź nasz ranking:

Testy ekspresów do kawy

Porady

Warto wiedzieć przed zakupem ekspresu do kawy:

Ranking ekspresów do kawy: najlepsze domowe ekspresy

Ranking ekspresów do kawy: najlepsze domowe ekspresy

Dobra kawa na stałe zagościła w naszych domach. Wielu z nas nie zadowala już rozpuszczalny napój z supermarketu; decydują się na lepszą jakość i kawę z ekspresu. Jednak wybór dobrego ekspresu do kawy nie jest prosty. Wiele osób gubi się w...

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 2 = 5