Jak prawidłowo czyścić i odkamienić ekspres do kawy?

0- liczba komentarzy
6f4b09fe42a52c0483cb1da97a168a96?s=96&d=mm&r=g

Autor: Redakcja

26 listopada 2019

Odkamienianie ekspresu do kawy za pomocą jednego kliknięcia

Posiadanie automatycznego lub kolbowego ekspresu do kawy w domu już dawno przestało być czymś zaskakującym i niespotykanym. Polacy uwielbiają pić kawę, nic więc dziwnego, że w wielu polskich domach swoje miejsce znalazł dobrej jakości sprzęt do przygotowywania małej czarnej. Jednak aby móc cieszyć się równie smacznym jak z kawiarni napojem, należy odpowiednio dbać o ekspres do kawy.

Jak wygląda prawidłowa eksploatacja urządzenia? Jak czyścić ekspres do kawy i za pomocą jakich środków usunąć kamień?

elementy ekspresu do kawy do czyszczenia

Jak kamień wpływa na ekspres do kawy?

Osadzający się na elementach ekspresu do kawy kamień to nic innego jak osad zawierający dużą ilość soli magnezu oraz wapnia. Zbyt duża ilość kamienia sprawia, że wpływa on nie tylko na pracę samego urządzenia, ale także na smak i wygląd samej kawy.

Kamienny osad niewątpliwie skraca żywotność samego urządzenia, ponieważ zmniejsza przepływ wody, zmniejszając pojemność bojlera i obniżając temperaturę wody. W efekcie pompa zaczyna głośniej pracować i ekspres może przestać w końcu działać.

Co ważne, takiego defektu nie obejmuje gwarancja, nawet ta przedłużona, dlatego należy regularnie usuwać kamień z ekspresu. A jak wpływa to na wygląd i smak samego napoju?

Jak kamień wpływa na cremę?

Pojawiająca się na samym wierzchu aromatyczna pianka w kolorze złotobrązowym – crema – traci swoje właściwości.

Jeśli ekspres jest zakamieniony, to nie jest ona już tak gęsta i słodka, mało tego, staje się bardzo cienka i szybko znika, a w przypadku mocno zakamienionych urządzeń crema nie pojawia się w ogóle!

Jak kamień wpływa na smak kawy?

Element grzewczy, na którym pojawia się osad, nie jest w stanie wystarczająco nagrzać wody, która jest używana do przygotowania kawy. W efekcie podczas zaparzania uzyskujemy niższe wartości niż te zalecane przez producenta.

Kawa, obojętnie czy mała czarna czy też mleczna, nie zaparza się tak dobrze, a na dodatek mogą pojawić się w niej nieestetycznie wyglądające płatki kamienia, które zostały wypłukane z ekspresu. Wpływa to także na pogorszenie samego smaku kawy, staje się mniej wyrazista, nie czuć uprzednio wyczuwalnych aromatów.

Jakich środków można użyć do usunięcia kamienia z ekspresu do kawy?

Czyszczenie ekspresu z kamienia nie obejmuje wyłącznie usuwania kamienia. Bardzo ważne jest także:

  • regularne czyszczenie systemu mlecznego
  • oraz wymiana filtrów do wody,

które pozwalają na zapobieganiu osadzeniu się kamienia, a tym samym na przedłużenie żywotności samego urządzenia.

 Przede wszystkim powinniśmy używać miękkiej wody lub zmiękczyć ją przy pomocy filtra. Twarda woda, przez zawartość dużej ilości soli mineralnych, może negatywnie wpływać na smak kawy i dodawać jej goryczki.

Miękka woda nie wpływa na smak kawy, dzięki czemu możemy cieszyć się pełnym, niczym niezmąconym aromatem.

Wpływ na smak kawy ma również zakwaszenie wody – jej optymalny odczyn pH mieści się w granicy 5,5-7,5. Zwróćmy również uwagę na zawartość chloru – jego obecność może sprawiać, że kawa nabierze nieco kwaśnego posmaku.

Czym odkamienić ekspres do kawy? Do profesjonalnego użytku mamy do wyboru wiele preparatów dostępnych zarówno w stacjonarnych sklepach z wyposażeniem AGD i RTV, jak i kupionych bezpośrednio od danego producenta.

Do czyszczenia i odkamieniania ekspresu potrzebne będą: 

  • tabletki do czyszczenia ekspresu,
  • odkamieniacz w płynie,
  • czy chociażby preparat służący do czyszczenia systemu mlecznego.

Jak odkamienić ekspres do kawy przy pomocy tabletek? Należy wyjąć pojemnik na wodę i dobrze do przepłukać pod bieżącą wodą. Następnie go uzupełniamy wodą w temperaturze pokojowej i wrzucamy do środka tabletki czekając, aż całkowicie się rozpuszczą. Czekamy piętnaście minut. Następnie wkładamy pojemnik do ekspresu i przygotowujemy kawę bez zmielonych ziaren – robimy to tak długo, aż cała woda zostanie wykorzystana. Wyciągamy ponownie pojemnik, myjemy go, napełniamy czystą wodą i robimy kolejne dwa kubki gorącej wody, aby przepłukać system z ewentualnych pozostałości.

Jak odkamienić ekspres używając do tego specjalnego płynu? Warto zapoznać się z tym materiałem filmowym:

Odkamienianie ekspresu – domowe sposoby

Istnieją jeszcze domowe metody usuwania kamienia z ekspresu. Najczęściej wymienia się:

  • użycie kwasku cytrynowego
  • użycie octu.

Nie są to sposoby tak samo skuteczne jak profesjonalne preparaty. Dlaczego?

Otóż wspomniany ocet nie jest w stanie usunąć w 100% całego kamienia, na dodatek nie rozpuści zalegających resztek po oleju kawowym. W efekcie nie dość, że ekspres nie jest wyczyszczony, to na dodatek ocet może pozostawić osady, co wpłynie na smak napoju, nie wspominając o tym, że wydziela się nieprzyjemny zapach podczas samego czyszczenia ekspresu.

A co w przypadku innych środków, takich jak odkamienianie ekspresu do kawy kwaskiem cytrynowym, kwasem siarkowym czy kwasem solnym? Mogą one znacząco uszkodzić system rurek, rozpuszczając uszczelniający w środku silikon. Pod żadnym pozorem nie wolno korzystać z proszków odkamieniających, jakie stosuje się do pralek – mogę one nie tylko nie usunąć kamienia, ale także zniszczyć całe urządzenie, bowiem nierozpuszczone granulki zalegną w elementach wewnątrz ekspresu.

Podobna zasada dotyczy użycia sody oczyszczającej – co prawda ma ona uniwersalne zastosowanie w kuchni, jednak dotyczy to przygotowywania potraw i czyszczenia manualnego garnków, a nie ekspresów do kawy.

Reasumując, nie zaleca się używania preparatów nieprzeznaczonych do ekspresów do kawy. Przewody znajdujące się w ich systemie są przystosowane tylko do wskazanych przez producenta środków odkamieniających.

    Jak często należy odkamieniać ekspres do kawy?

    Co ile odkamieniać ekspres ciśnieniowy? Ważną wskazówkę w tej kwestii daje portal Kuchenny.com.pl:

     Przyjmuje się, że najkorzystniej jest odkamieniać ekspres co 200 do maksymalnie 300 porcji przygotowanej kawy. Oczywiście trudno pilnować liczby wypitych napojów, dlatego najlepiej oszacować, ile kawy pijesz dziennie i przyjąć, że na przykład czyszczenie ekspresu do kawy powinno się przeprowadzać co 3 i pół miesiąca (taki rachunek wychodzi, jeśli wypijasz dziennie 2 filiżanki).

    Warto mieć na względzie, że rozbudowane, automatyczne ekspresy ciśnieniowe do kawy są tak zaprogramowane, aby samodzielnie przypominały o potrzebie odkamienienia urządzenia – może to być zależne od liczby przygotowanych napojów, jak i po określonym czasie, na przykład co kwartał. Takie ekspresy posiadają też wbudowane programy do czyszczenia – wystarczy tylko uzupełnić pojemnik o wodę i specjalny preparat, a resztę wykona za nas samo urządzenie.

    Jak mierzyć twardość wody?

    Badanie poziomu twardości wody można przeprowadzić na kilka sposobów:

    • najdroższą opcję stanowi oddanie próbki wody do profesjonalnego laboratorium, gdzie specjaliści dokładnie przebadają stan wody z krany;
    • druga opcję stanowi zakup paskowego testera twardości: pasek namacza się w wodzie, a uzyskany wynik (kolor paska) porównuje z gamą kolorystyczną zamieszczoną na opakowaniu. Im ciemniejszy kolor, z tym twardszą wodą mamy do czynienia.
    • Istnieje też kropelkowy test wody – do miseczki z pobraną wodą wpuszcza się kilka kropel odpowiedniego preparatu, który zaczyna zmieniać kolor z zielonego na czerwony – liczba kropelek przekłada się na poziom twardości wody.

    Skala twardości wody określana jest w kilku stopniach: niemieckim, angielskim, francuskim lub amerykańskim. Generalnie przyjmuje się, że twardość ogólna wody liczona jest według wzoru mg CaCO3/l:

    • woda bardzo miękka ma skalę 0-85,
    • woda miękka 85-170,
    • woda średnia 170-340,
    • woda twarda miedzy 340 a 510,
    • zaś woda bardzo twarda powyżej 510.  

    W przypadku bardzo twardej wody konieczne jest nawet co miesięczne odkamienianie ekspresu do kawy, zaś w kwestii wody bardzo miękkiej można to robić zaledwie raz w roku.

    Źródła:

    • https://www.philips.pl/c-m-ho/kawa/jak-dbac-o-ekspres
    • https://www.delonghi.com/pl-pl/strony-funkcjonalne/uzupelniajce-linki-naglowka/eksploatacja
    • https://aniaradzi.pl/porady/odkamienianie-ekspresu-do-kawy-krok-po-kroku-jak-zrobic-w-domu/
    • https://www.przyjacielekawy.pl/blog/jak-prawidlowo-odkamienic-ekspres-kawy/
    • https://www.kuchenny.com.pl/2635-18-czyszczenie-ekspresu–jak-prawidlowo-odkamienic-
    • https://www.delonghi.com/pl-pl/produkty/kawa/ekspresy-do-kawy/akcesoria-do-kawy
    • http://www.mpwik.lublin.pl/index.php?option=site&id=5&sid=111

    Warto wiedzieć przed zakupem ekspresu do kawy:

    Smarowanie ekspresu Saeco: jak smarować blok zaparzający?

    Smarowanie ekspresu Saeco: jak smarować blok zaparzający?

    Ekspres do kawy był Twoim marzeniem – szybkie, wygodne zaparzenie ulubionych napojów kawowych, które smakują niemal jak w kawiarni. To fakt, że ekspres jest świetnym urządzeniem pozwalającym w kilka minut wyczarować doskonałą kawę, ale niektóre...

    Zostaw odpowiedź

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    65 + = 70