Frappe: Jak zrobić mrożoną kawę?

0- liczba komentarzy
6f4b09fe42a52c0483cb1da97a168a96?s=96&d=mm&r=g

Autor: Kamil Coffee Enthusiast

1 kwietnia 2020

kawa mrożona

Zimna kawa o dowolnej porze roku. Jej historia zaczyna się w Grecji, skąd pochodzi. Kawę na zimno, i to rozpuszczalną, poznaliśmy dzięki Grekowi, który wyruszając na pokaz swoich napojów dla dzieci i podczas targów w Salonikach pijał gorącą i czarną kawę. W momencie, gdy się okazało, że nie ma dostępu do gorącej wody, zmieszał tę zimną z kawą rozpuszczalną. Tak właśnie powstała frappe, czyli dziś bardzo chętnie wybierana na całym świecie kawa mrożona.

Historia: jak powstała pierwsza kawa frappe?

Grek Dimitrios Vakondios był pracownikiem firmy Nestle. W 1957 roku wybierał się na targi, które miały miejsce w Salonikach. Miał za zadanie zaprezentować napój dla dzieci. Sam zaś zwykł raczyć się aromatycznym naparem czarnej i mocnej kawy. Pech chciał, że któregoś razu zabrakło mu dostępu do gorącej wody. Skorzystał z zimnej, pierwszy raz mieszając ją z kawą rozpuszczalną. Przelewał ją następnie z jednej szklanki do drugiej, aż do momentu powstania delikatnej pianki. Tym sposobem powstała dziś dobrze nam znana frappe.

Od oryginalnej do najbardziej lubianej

Kawa mrożona ma obecnie wiele odmian.

  • Przyrządzana jest nie tylko z zimną wodą, ale i zimnym mlekiem.
  • Równie dobrze można znaleźć wersje, w których orzeźwiający napar kawowy uzyskuje się dzięki zastosowaniu porcji lodów.
  • Alternatywa to schłodzenie szklanki, w której zostanie podana kawa.

Oryginalna wersja mrożonej kawy przeszła sporo modyfikacji, ale to sprawia, że dziś możemy znaleźć taki smak, który najbardziej nam odpowiada.

Nie zmieniło się natomiast jedno – baza. Tę zaś stanowi dobrej jakości, świeżo zaparzone espresso. Kawa rozpuszczalna czy przygotowana w ekspresie pozwoli uzyskać kawę mrożoną, jednak zdecydowanie nie będzie to ten smak, który zbliża nas do oryginału.

Niezbędne jest mocne, gęste i aromatyczne espresso. Poznamy je po głębokiej i brązowej barwie oraz aksamitnej piance na powierzchni, która powinna mieć wysokość 3-4 milimetrów i utrzymywać się nawet przez kilka minut.

Do espresso potrzebny jest:

To gwarancja, że nawet zimne espresso, w którym nie znajdą się mleczne dodatki, nie będzie kwaskowate, pełne goryczki czy po prostu niesmaczne.

Niezliczone wersje kaw mrożonych

Mrożona kawa może być osłodzona – cukrem, zamiennikiem cukru, lodami, syropem o wybranym smaku. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać do niej odrobiny alkoholu, choć to wersja dla miłośników nie tylko pobudzających naparów kawowych.

Dziś raczymy się tak mnogą liczbą wersji kawy mrożonej, że nawet najbardziej wymagający są w stanie znaleźć smak dla siebie.

Frappe to napój, z którego skorzystają najmłodsi, jeśli mocne espresso zostanie zastąpione na przykład czekoladą. Nutę orzeźwienia zyskuje się przez dodanie zimnego mleka lub kostek lodu – w całości bądź pokruszonych.

Kawa mrożona – jak smakuje w zależności od kraju?

  • Aby poznać smak kawy mrożonej z dodatkiem Coca-Coli, trzeba się wybrać do Bułgarii.
  • Z kolei w krajach Europy Środkowo-Wschodniej ten zimny napój przypomina bardziej mleczny koktajl, w którym samej kawy jest niewiele, za to resztę szklanki wypełniają dodatki syropu czekoladowego, bitej śmietany i kruszonego lodu. Jest to kawa nazywana frappuccino.
  • W Japonii zaś świeżo zaparzona i gorąca kawa zostaje zalana lodem. Taki zabieg powoduje nie tylko to, że raczymy się zimną kawą, ale i zyskujemy na lekko owocowym oraz kwiatowym smaku, a do tego podniebienia nie razi charakterystyczna dla kawy kwaskowatość.

Mocniejsza wersja kawy mrożonej to ta, która jest zaparzana na zimno. Zmielone ziarna kawy zostają zalane zimną wodą, a następnie pozostawione w lodówce na 12 godzin. Efekt? Kawa mocno pobudzająca, o wysokiej zawartości kofeiny ze względu na to, że przez te 12 godzin fusy uwalniają bardzo dużo kofeiny zanim wreszcie zostaną przefiltrowane. Ponadto taki kawowy i zimny napój staje się łagodniejszy w smaku, mniej kwaskowaty, za to o nutach czekoladowego i orzechowego posmaku.

Jak widać kawa mrożona ma wiele wersji. Znajdźmy dla siebie to jedno, które najbardziej nam smakuje, a przy okazji pokuśmy się o eksperymenty, jeśli tylko do dyspozycji mamy ekspres lub młynek do mielenia i dobre gatunkowo ziarna kawowca.

Sprawdź jak zrobić: Irish Coffee, kawa po irlandzku: przepis, proporcje, jak zrobić?

Warto wiedzieć przed zakupem ekspresu do kawy:

Aeropress: jak używać i zaparzać kawę w aeropressie?

Aeropress: jak używać i zaparzać kawę w aeropressie?

Niestandardowe metody parzenia kawy stają się coraz popularniejsze, zasługą tego może być dążenie do lepszej jakości produktów, które spożywamy czy którymi się otaczamy, w tym oczywiście kawy, towarzyszącej większości z nas niemal każdego...

Kawa rozpuszczalna: skład, czy jest zdrowa i ile ma kofeiny?

Kawa rozpuszczalna: skład, czy jest zdrowa i ile ma kofeiny?

Kawa rozpuszczalna budzi zażenowanie wśród prawdziwych kawoszy. Mimo to, ten rodzaj napoju z kofeiną w 2019 roku choć raz kupiło aż 78,7% gospodarstw domowych (za wiadomoscihandlowe.pl). Do jej zalet możemy zaliczyć przede wszystkim łatwość w...

Najdroższa kawa świata: ile kosztuje, co wpływa na cenę?

Najdroższa kawa świata: ile kosztuje, co wpływa na cenę?

Jaka jest najdroższa kawa i czy to jednocześnie najlepsza kawa na świecie? Trudno wyrokować, bo każdy ma inny gust – niektórym najdroższa kawa świata będzie smakować najlepiej, inni pewnie po spróbowanie jej stwierdziliby, że wolą swoją, domową...

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

81 − 77 =