Jaki młynek do kawy w ekspresie? Żarnowy: stalowy czy ceramiczny? Rodzaje młynków

0- liczba komentarzy
6f4b09fe42a52c0483cb1da97a168a96?s=96&d=mm&r=g

Autor: Redakcja

29 listopada 2019

ziarna-kawy-gotowe-do-zmielenia-w-młynku

Młynek  do kawy to najważniejszy element każdego ekspresu. Od niego zależy bowiem jakość parzonej kawy. Dowiedz się, czym charakteryzuje się młynek żarnowy, stalowy i ceramiczny. Ciesz się najlepszą kawą zawsze wtedy, gdy masz na to ochotę.

Smak kawy jest uzależniony od wielu czynników. Najważniejszymi z nich są świeżość ziaren oraz sposób ich mielenia. Najlepsza kawa powstaje ze świeżo zmielonych ziaren, dlatego tak ważną rolę w ekspresach odgrywają młynki. Mielenie kawy tuż przed jej parzeniem to gwarancja najlepszego aromatu i smaku. Ziarna rozdrobnione tuż przed podaniem zachowują także najwięcej cennych właściwości. Znawcy kawy uważają, że aż 75% właściwości owoców kawowca ulatnia się w ciągu kilkunastu minut od zmielenia. Oznacza to, że jeśli chcesz cieszyć się najlepszym smakiem i aromatem napoju, musisz zainwestować w dobrej jakości młynek do kawy lub ekspres w niego wyposażony.

Rodzaje młynków do kawy

Młynki do kawy można podzielić na dwa podstawowe rodzaje. Pierwsze z nich to młynki udarowe, drugie zaś – żarnowe.

Młynki udarowe rozdrabniają ziarna kawy poprzez cięcie ich za pomocą małych ostrzy.

Młynki żarnowe pracują natomiast jak żarna do zboża, tzn. ścierają ziarna kawy przyległymi częściami wyposażonymi w specjalne ząbki.

Zarówno bariści, jak i koneserzy aromatycznego napoju od lat prowadzą spory na temat najlepszych młynków do kawy. W wielu dyskusjach zwycięża młynek żarnowy, jednak i ceramiczny broni się nieźle. Jeśli planujesz zakup ekspresu albo szukasz dobrego młynka do kawy, koniecznie poznaj parametry obu typów rozdrabniaczy i wybierz model, które spełni Twoje oczekiwania.

Młynek ceramiczny

Ceramiczny młynek żarnowy to dobre narzędzie do mielenia kawy. Jest jednym z najczęściej pojawiających się rozdrabniaczy w ekspresach automatycznych. Z łatwością można kupić go też jako osobne urządzenie. Jego niewątpliwą zaletą jest brak możliwości przegrzania urządzenia, a co za tym idzie – ograniczenie ryzyka nagrzania ziaren i utraty ich smaku.

Niektórzy użytkownicy uważają, że młynki ceramiczne pracują ciszej niż ich stalowe odpowiedniki. To jednak mylne wrażenie. Głośność pracy jest bowiem uzależniona przede wszystkim od usytuowania tego elementu w ekspresie, rodzaju obudowy urządzenia czy natężenia dźwięku przy pracy silnika, a nie od materiału, z jakiego został wykonany. Ponadto warto zastanowić się, czy hałas emitowany przez jakikolwiek młynek jest naprawdę aż tak uciążliwy. Mielenie kawy zajmuje chwilę, dlatego kryterium głośności urządzenia z pewnością nie powinno być decydujące podczas wyboru sprzętu do rozdrabniania ziaren.

Warto zwrócić natomiast uwagę na opinie specjalistów mówiące o tym, że młynki ceramiczne są nieco mniej wytrzymałe niż te wykonane ze stali. Trzeba jednak pamiętać, że w domowym użytkowaniu różnica może nie być wyczuwalna. Prawidłowe korzystanie z urządzenia jest gwarancją wieloletniej, bezawaryjnej pracy młynka.

Ekspresy z młynkiem ceramicznym przetestowane na portalu EkspresDoLatte.pl:

Młynek stalowy

Stalowy młynek żarnowy, choć uchodzi za głośniejszy od tego ceramicznego, w rzeczywistości pracuje cicho i sprawnie. Popularnym mitem jest również przypisywanie mu właściwości zmieniających smak kawy. Według niektórych użytkowników stalowe żarna nadają ziarnom metaliczny posmak. Takie twierdzenia są nieprawdziwe, ponieważ materiał, z jakiego wykonuje się młynki jest odpowiednio zabezpieczony i nie wchodzi w reakcję z pożywieniem. Ponadto trzeba dodać, że stal jest jednym z najszlachetniejszych metali stosowanych w produkcji naczyń i garnków. Jest powszechnie wykorzystywana, ponieważ w przeciwieństwie do innych stopów nie reaguje z substancjami zawartymi w produktach spożywczych, a co za tym idzie, nie zmienia ich smak oraz przede wszystkim nie wpływa na ich skład chemiczny. Oznacza to zatem, że jest zupełnie bezpieczna, a korzystanie z naczyń stalowych nie powoduje przedostawania się do dań szkodliwych metali ciężkich. Wątpliwości może rozwiać prosta analogia. Jeśli nie masz pewności, że młynek stalowy nie zmienia smaku kawy, zastanów się, czy gotowana w stalowym garnku zupa ma metaliczny posmak. Nie? Zatem nie musisz obawiać się stalowego młynka do kawy.

Stalowe młynki do kawy, poza tym, że nie wpływają na smak i zapach ziaren, są wyjątkowo trwałe, ponieważ stal nierdzewna jest szczególnie odporna na uszkodzenia. Trzeba jednak pamiętać, że ważna jest odpowiednia konserwacja elementów stalowych. Dzięki regularnemu czyszczeniu i stosowaniu przedmiotów zgodnie z ich przeznaczeniem, części wykonane ze stali będą służyły latami.

Trzeba też dodać, że zaletą stalowych młynków kawowych jest ich twardość. Dzięki mocy i ostrości żaren, ziarna są idealnie rozcieranie i nie powstaje pył. Brak “kurzu” to z kolei gwarancja lepszego smaku kawy, ponieważ jej najcenniejsze właściwości zostają w ziarenkach. Zbyt duża ilość pyłu (czasami zdarza się w przypadku młynków ceramicznych) może natomiast sprawiać, że kawa jest zbyt gorzka.

Ekspresy z młynkiem stalowym przetestowane na portalu EkspresDoLatte.pl:

Młynek stalowy czy ceramiczny?

Analiza rodzajów młynków do kawy pozwala stwierdzić, że wybór nie jest łatwy. Zarówno młynki stalowe, jak i ceramiczne mają dobre parametry i mogą z powodzeniem mleć ziarna kawy. Kupując ekspres wyposażony w rozdrabniacz lub szukając urządzenia wolnostojącego, warto zwrócić uwagę na kilka detali.

  1. Wiadomo już, że temperatura panująca wewnątrz młynków ceramicznych nie różni się od temperatury we wnętrzach młynków stalowych, dlatego ziarna kawy nie są niepotrzebnie podgrzewane w żadnym z tych urządzeń.
  2. Kolejny popularny mit to głośność pracy. Niektórzy uważają, że hałas powstający podczas pracy sprzętu jest związany z rodzajem materiału, z jakiego został wykonany. To nieprawda. Głośność mielenia wynika raczej z działania silnika, tworzywa obudowy ekspresu czy innych elementów.
  3. Wiemy również, że kawa mielona w żarnach stalowych nie ma metalicznego posmaku. Zatem co odróżnia te dwa rodzaje młynków?
  4. Różnic jest niewiele, jednak warto wiedzieć, że młynki z żarnami stalowymi są trwalsze i bardziej odporne na uszkodzenia. Oznacza to, że jeśli do wnętrza młynka stalowego przypadkiem dostanie się kamyk lub twarda gałązka, nic się nie stanie. W najgorszym wypadku ostrza delikatnie (niezauważalnie) się zarysują. Jeśli jednak twardy przedmiot znajdzie się we wnętrzu młynka ceramicznego, ten może ulec uszkodzeniu.
  5. Kolejna dostrzegalna różnica to precyzja mielenia kawy. Żarna stalowe są zdecydowanie bardziej ostre od tych wykonanych z ceramiki, dlatego owoce kawowca rozdrabniane w urządzeniu stalowym są pozbawione pyłu. Mała zawartość kurzu kawowego to z kolei gwarancja smaku. Zbyt dużo pyłu sprawia, że napój gorzknieje.

Młynek stalowy wypada zatem nieco lepiej niż jego ceramiczny odpowiednik, dlatego kupując ekspres do kawy albo urządzenie wolnostojące, warto rozważyć zakup sprzętu wykonanego ze stali.

Nie oznacza to jednak, że młynek ceramiczny nie spełni swojego zadania. Trzeba jednak mieć na uwadze jego żywotność, która być krótsza niż w przypadku urządzenia ze stali. Przygotowując się do zakupów, warto przede wszystkim zastanowić się, jak często i do jakich celów będzie używany młynek. Jeśli codziennie pijasz espresso, postaw zdecydowanie na dobrej jakości żarnowy młynek stalowy. Takie urządzenie zagwarantuje ci najlepszy aromat i smak kawy bez zbędnej goryczki. Jeśli jednak kawę w domu pijesz od święta, a w dodatku dodajesz do niej mleko i cukier, możesz spokojnie kupić młynek ceramiczny. Różnica w smaku nie będzie w ogóle wyczuwalna.

Profesjonalni bariści wykorzystują zazwyczaj ekspresy wyposażone w stalowe młynki żarnowe, dlatego jeśli zależy ci na kawie najwyższej jakości, zainwestuj w urządzenie wykonane ze stali. Pamiętaj także, że taki sprzęt to nie tylko gwarancja bezpyłowego mielenia kawy, czyli zachowania wszystkich jej właściwości, ale także pewność, że młynek będzie pracował bez zarzutu przez wiele lat. Wybierając młynek do kawy, nie zapominaj jednak o jego regularnej konserwacji. Bez względu na to, jaki typ urządzenia wybierzesz, stosuj się do zaleceń producenta i czyść sprzęt tak często, jak jest to konieczne. Dzięki temu młynek będzie naprawdę długowieczny, a kawa zawsze wybitnie smaczna i aromatyczna.

Warto wiedzieć przed zakupem ekspresu do kawy:

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

67 − 64 =