Kawa po bawarsku, czyli jaka?

0- liczba komentarzy
6f4b09fe42a52c0483cb1da97a168a96?s=96&d=mm&r=g

Autor: Kamil Coffee Enthusiast

24 kwietnia 2021

Towarzyszy nam rano, w południe i wieczorem. Każdego dnia, w weekend lub tylko okazjonalnie. Kawa – aromatyczny napój, bez którego najczęściej nie wyobrażamy sobie dobrze rozpoczętego dnia. Pobudza, dodaje energii, a przy tym smakuje. Mamy do wyboru tak dużo przepisów na różnorodne, najbardziej fantazyjne kawy, że nie bez powodu właśnie ten aromatyczny i wyjątkowy napar, stał się inspiracją do przyrządzania kawowych deserów.

Dziś przyglądamy się kawie po bawarsku. Równie mocnej, co aromatycznej i ze słodkim dodatkiem. Jak ją przygotować?

Kawa po bawarsku – czekoladowe espresso

O kawie po bawarsku może by rzecz, że to takie czekoladowe espresso.

Przepis na kawę po bawarsku – czego potrzebujemy? Składniki

  1. Przygotowujemy espresso;
  2. Do mocnego naparu espresso lub innej kawy, dodaje się bowiem głównie czekoladę;
  3. Na wierzchu ląduje zaś bita śmietana.

Teoretycznie to tylko trzy składniki, ale od nich zależy, jak będzie ostatecznie smakował przygotowany napar.

Do wyboru są różne przepisy, dlatego kawa po bawarsku nie zawsze będzie bazowała tylko na wspomnianych trzech składnikach. Znaleźć można wariacje, pośród których jest miejsce na alkohol – czysty likier kawowy lub zupełnie inny alkohol, ale z dodatkiem ów likieru. Do aromatycznego naparu kawowego można dodać śmietankę lub gorące mleko. Co nie zmienia faktu, że na wierzchu i tak ląduje prawdziwa bita śmietana.

Tak przygotowaną kawę można dodatkowo udekorować wiórkami czekolady. Tej samej, która posłużyła jako składnik naparu po bawarsku. Najlepsza do tego celu jest czekolada, która zostaje rozpuszczona nad garnkiem z gorącą wodą.

Zamiast czekolady, która i tak już znajduje się w przepisie, aromatyczny i rozgrzewający napój można udekorować plasterkiem cytryny. Niektóre przepisy mówią o dodatku soku z cytryny. Na wierzchu równie dobrze znajdzie się miejsce dla banana.

Miłośnicy orientalnych klimatów ucieszą się z propozycji, w których widnieje ostry składnik, jakim jest cynamon. Zamiast niego mogą to być inne rozgrzewające przyprawy, które często goszczą w propozycjach związanych z przyrządzaniem kawowych napojów. I wreszcie cukier – biały lub trzcinowy albo jego zamiennik, aby było nieco mniej kalorycznie, choć w tym wypadku nie warto liczyć kalorii, aby nie psuć sobie czasu poświęcanego na delektowanie się wyjątkowym smakiem kawy po bawarsku.

Jak przyrządzić espresso idealne do przygotowania kawy bawarskiej?

Wróćmy na chwilę do podstaw, czyli samej kawy. O ile przygotowanie rozpuszczonej czekolady i ubicie bitej śmietany to czynności nie pozostawiające wątpliwości, o tyle z przyrządzeniem naprawdę dobrego i mocnego naparu są już nieco większe problemy.

  1. Należy wybrać dobrą jakościowo kawę. Najlepiej do tego celu nadaje się kawa zmielona na drobne ziarenka. Ta naprawdę dobrze zaparzona, nie będzie miała kwaskowatego posmaku, który może zepsuć kawę po bawarsku. Jeśli nie espresso, to co? Alternatywą będzie dowolna inna kawa, byleby mocna i oferująca ziarna pochodzące z najlepszych upraw.
  2. Do zaparzania kawy przyda się odpowiedni ekspres. Może to być ekspres kolbowy, do którego wystarczy wsypać wybrany gatunek kawy, a następnie ją zaparzyć.

    Łatwiejsze w obsłudze są ekspresy automatyczne, w których znalazł się młynek do kawy. Dzięki temu można liczyć na aromatyczne espresso przyrządzone ze świeżo mielonych ziaren. Bez problemu uda się znaleźć na rynku tego typu urządzenia, które wpisują się w budżet każdego miłośnika kawy.

Szukasz ekspresu do przygotowania idealnego espresso? Zapoznaj się z naszymi poradnikami:
Ekspres kolbowy z młynkiem, jaki wybrać? Czym się kierować przy wyborze? >>
Ekspres do espresso czy latte macchiato: różnice, jaki wybrać? >>

Nie mając ekspresu do dyspozycji, wystarczy skorzystać z gorącej wody, która posłuży do zalania zmielonych ziaren. Najlepiej mielić je w młynku, w którym jest możliwość ustawienia, na jak drobno mają zostać zmielone ziarenka. W przypadku kawy po bawarsku, powinny to być ziarna mielone na drobno. Poza tym odpowiedni młynek również przyczyni się do zniwelowania nieprzyjemnego posmaku, ze względu na możliwość równomiernego mielenia ziarenek kawowych.

Gorąca kawa po bawarsku, w której pobrzmiewa wyrazista nuta czekolady, a słodkim dodatkiem staje się świeżo ubita śmietana kremówka. Taki aromatyczny napar kawowy może być wyśmienitym deserem na dowolną okazję! Dla znajomych czy bliskich. Dla każdego miłośnika kawy i czekolady w jednym.

Warto wiedzieć przed zakupem ekspresu do kawy:

Ranking ekspresów do kawy: najlepsze domowe ekspresy

Ranking ekspresów do kawy: najlepsze domowe ekspresy

Dobra kawa na stałe zagościła w naszych domach. Wielu z nas nie zadowala już rozpuszczalny napój z supermarketu; decydują się na lepszą jakość i kawę z ekspresu. Jednak wybór dobrego ekspresu do kawy nie jest prosty. Wiele osób gubi się w...

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

80 − 72 =