Przepis na kawę po bawarsku – składniki na czekoladowe espresso
- Przygotowujemy espresso.
- Do mocnego naparu espresso lub innej kawy, dodaje się bowiem głównie czekoladę.
- Na wierzchu ląduje zaś bita śmietana.
Teoretycznie to tylko trzy składniki, ale od nich zależy, jak będzie ostatecznie smakował przygotowany napar.
Do wyboru są różne przepisy, dlatego kawa po bawarsku nie zawsze będzie bazowała tylko na wspomnianych trzech składnikach. Znaleźć można wariacje, pośród których jest miejsce na alkohol – czysty likier kawowy lub zupełnie inny alkohol, ale z dodatkiem ów likieru. Do aromatycznego naparu kawowego można dodać śmietankę lub gorące mleko. Co nie zmienia faktu, że na wierzchu i tak ląduje prawdziwa bita śmietana.
Tak przygotowaną kawę można dodatkowo udekorować wiórkami czekolady. Tej samej, która posłużyła jako składnik naparu po bawarsku. Najlepsza do tego celu jest czekolada, która zostaje rozpuszczona nad garnkiem z gorącą wodą.
Zamiast czekolady, która i tak już znajduje się w przepisie, aromatyczny i rozgrzewający napój można udekorować plasterkiem cytryny. Niektóre przepisy mówią o dodatku soku z cytryny. Na wierzchu równie dobrze znajdzie się miejsce dla banana.
Miłośnicy orientalnych klimatów ucieszą się z propozycji, w których widnieje ostry składnik, jakim jest cynamon. Zamiast niego mogą to być inne rozgrzewające przyprawy, które często goszczą w propozycjach związanych z przyrządzaniem kawowych napojów. I wreszcie cukier – biały lub trzcinowy albo jego zamiennik, aby było nieco mniej kalorycznie, choć w tym wypadku nie warto liczyć kalorii, aby nie psuć sobie czasu poświęcanego na delektowanie się wyjątkowym smakiem kawy po bawarsku.
Jak przyrządzić espresso idealne do przygotowania kawy bawarskiej?
Wróćmy na chwilę do podstaw, czyli samej kawy. O ile przygotowanie rozpuszczonej czekolady i ubicie bitej śmietany to czynności nie pozostawiające wątpliwości, o tyle z przyrządzeniem naprawdę dobrego i mocnego naparu są już nieco większe problemy.
Należy wybrać dobrą jakościowo kawę. Najlepiej do tego celu nadaje się kawa zmielona na drobne ziarenka. Ta naprawdę dobrze zaparzona, nie będzie miała kwaskowatego posmaku, który może zepsuć kawę po bawarsku. Jeśli nie espresso, to co? Alternatywą będzie dowolna inna kawa, byleby mocna i oferująca ziarna pochodzące z najlepszych upraw.
Czytaj też: Arabica czy robusta: smak, różnice, co wybrać?
Do zaparzania kawy przyda się odpowiedni ekspres. Może to być ekspres kolbowy, do którego wystarczy wsypać wybrany gatunek kawy, a następnie ją zaparzyć.
Łatwiejsze w obsłudze są ekspresy automatyczne, w których znalazł się młynek do kawy. Dzięki temu można liczyć na aromatyczne espresso przyrządzone ze świeżo mielonych ziaren. Bez problemu uda się znaleźć na rynku tego typu urządzenia, które wpisują się w budżet każdego miłośnika kawy.
Poznaj ranking 10 najlepszych ekspresów kolbowych i sprawdź, jaki ekspres kolbowy wybrać do domu
Nie mając ekspresu do dyspozycji, wystarczy skorzystać z gorącej wody, która posłuży do zalania zmielonych ziaren. Najlepiej mielić je w młynku, w którym jest możliwość ustawienia, na jak drobno mają zostać zmielone ziarenka. W przypadku kawy po bawarsku, powinny to być ziarna mielone na drobno. Poza tym odpowiedni młynek również przyczyni się do zniwelowania nieprzyjemnego posmaku, ze względu na możliwość równomiernego mielenia ziarenek kawowych.
Czytaj też: Jaki młynek do kawy w ekspresie? Żarnowy: stalowy czy ceramiczny? Rodzaje młynków
Gorąca kawa po bawarsku, w której pobrzmiewa wyrazista nuta czekolady, a słodkim dodatkiem staje się świeżo ubita śmietana kremówka. Taki aromatyczny napar kawowy może być wyśmienitym deserem na dowolną okazję! Dla znajomych czy bliskich. Dla każdego miłośnika kawy i czekolady w jednym.
Poznaj też inne kawowe przepisy: