Kawa rozpuszczalna: skład, czy jest zdrowa i ile ma kofeiny?

0- liczba komentarzy
6f4b09fe42a52c0483cb1da97a168a96?s=96&d=mm&r=g

Autor: Kamil Coffee Enthusiast

6 października 2020

kawa rozpuszczalna

Kawa rozpuszczalna budzi zażenowanie wśród prawdziwych kawoszy. Mimo to, ten rodzaj napoju z kofeiną w 2019 roku choć raz kupiło aż 78,7% gospodarstw domowych (za wiadomoscihandlowe.pl). Do jej zalet możemy zaliczyć przede wszystkim łatwość w przygotowaniu: w tym przypadku odpada długotrwałe mielenie ziaren, parzenie, czy w końcu – konieczność posiadania ekspresu, dzięki któremu otrzymamy napój bez fusów. Dlaczego w takim razie nie jest uważana za prawdziwą kawę? Chodzi o proces produkcji, w którym eliminowane są cenne aromaty, co powoduje, że taka kawa zwyczajnie nie jest tak smaczna, jak ta ze świeżo zmielonych ziaren kawowca.

Kawa rozpuszczalna: skład, produkcja

Skąd w ogóle wzięła się kawa rozpuszczalna? Rozwiązanie to zostało wprowadzone początkowo na rynek amerykański, a kto jest jego “ojcem” nie zostało jednoznacznie określone: w literaturze przewijają się postacie Japończyka, Brytyjczyka lub Nowozelandczyka.

Niezależnie od tego, kto był pierwszy, warto podkreślić, że to brazylijski sektor kawowy znacząco wpłynął na dalszy podbój rynku przez kawę rozpuszczalną.

Pierwszym, dużym odbiorcą tego napoju, jak nietrudno się domyślić, było wojsko.

Polowe warunki i częste przemieszczanie się, nie sprzyja celebrowaniu wszystkiego, co wiąże się z parzeniem kawy. Zamiast więc nosić ziarna, młynek, a także kombinować z metodami parzenia napoju, żołnierze mieli możliwość wykonać energetyzujący kubek kawy w kilka sekund – wystarczyło zalać proszek wrzątkiem. Kawa rozpuszczalna powstaje bowiem w procesie liofilizacji, czyli pozbawiania produktu wody – dzięki czemu jest lżejszy i zajmuje mniej miejsca. Odzyskuje swoje właściwości oraz objętość, po dodaniu wody.

Cały proces liofilizacji kawy poprzedza dokładne opalenie i zmielenie ziaren kawowca, następnie proszek taki jest wielokrotnie zaparzany w specjalnych maszynach. Liofilizacja to zamrażanie powstałego produktu, a następnie odparowywanie z niego lodu i suszenie.

Kawa rozpuszczalna czy kawa instant

Kawa rozpuszczalna to wbrew różnym teoriom po prostu pozbawiony wody ekstrakt z ziaren. Inaczej sytuacja ma się w przypadku kaw Instant.

Kawa instant to gotowe, poporcjowane napoje, które mogą przypominać różne rodzaje kaw, jak na przykład cappuccino czy kawa z mlekiem i cukrem.

Saszetka kawy 3 w 1 będzie już nazwana napojem kawowym, bo oprócz kawy rozpuszczalnej zawiera jeszcze mleko w proszku, cukier lub słodzik i niestety kilka substancji konserwujących albo polepszających smak.

Kawa rozpuszczalna czy sypana

Czy kiedykolwiek ktoś miał wątpliwości, która kawa jest lepsza, sypana czy rozpuszczalna? Nie wydaje nam się. Obiektywnie rzecz biorąc, świeżo mielone, aromatyczne ziarna, zaparzane w odpowiedniej temperaturze i pod ciśnieniem, ciężko porównać do obrobionego proszku, którym jest kawa rozpuszczalna. Ponadto, kawa mielona ma większą zawartość kofeiny, która pobudza i jest odpowiedzialna za przysłowiowego „kopa”, którego oczekujemy po filiżance małej czarnej (lub białej). Kawa mielona jest też zapewne bardziej elegancka, dlatego przyjmując gości, naturalnie powinniśmy zadbać o dostęp do tej pierwszej. Subiektywnie – każdemu z nas smakuje co innego. Nie istnieją przeciwwskazania medyczne do picia kawy rozpuszczalnej, dlatego jeśli nie zależy ci na efekcie intensywnego pobudzenia i zwyczajnie smakuje ci kawa rozpuszczalna – nie ma powodu, dla którego miałbyś z niej rezygnować.

Kawa rozpuszczalna a zdrowie

Kawa rozpuszczalna w polskim prawie to produkt, który składa się tylko z kawy. Nie różni się więc działaniem na organizm od tej mielonej. Kawa spożywana w rozsądnych ilościach może pozytywnie wpływać na stan zdrowia.

Zupełnie inaczej jest z kawą instant, zawierającą ulepszacze, konserwanty, słodziki i tłuszcze, które spożywane w nadmiernych ilościach mogą istotnie wpłynąć na stan zdrowia, zwłaszcza jeśli zmagamy się cukrzycą, otyłością albo wysokim poziomem cholesterolu. Kawa instant przyrównywana jest do “śmieciowego jedzenia”, dlatego warto korzystać z tego rozwiązania okazjonalnie, na przykład w podróży, czy na biwaku.

 Czytaj także: Czy można pić kawę w ciąży i w trakcie karmienia piersią?

Ile kofeiny ma kawa rozpuszczalna?

Według Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA), kawa rozpuszczalna zawiera 26mg kofeiny w 100g.

Najlepsza kawa rozpuszczalna

W sieci można znaleźć wiele rankingów dotyczących kawy rozpuszczalnej. Najczęściej pod uwagę bierzemy rodzaj plantacji lub fakt, że kawa rozpuszczalna danej firmy to kolejny produkt marki, którą znamy i cenimy od lat. Niestety sama obietnica o ziarnach pochodzących z danej plantacji nie musi oznaczać, że kawa faktycznie jest dobrej jakości. Ziarna kawowca różnią się od siebie i zazwyczaj do produkcji kawy rozpuszczalnej wykorzystywane są słabsze ziarna, gdyż i tak zostaną rozdrobnione na dalszych etapach.

Jakie kawy rozpuszczalne polecają internauci? W rankingu portalu ziarenkokawy.pl na pierwszych trzech miejscach znajdziemy kolejno kawę Jacobs Cronat Gold, Nescafe Classic i Jacobs Kronung. Co ciekawe, w ogólnym rankingu najlepiej ocenianych przez internautów kaw serwisu ceneo.pl, na drugim miejscu znalazł się Jacobs Cronat Gold, zaraz po ziarnistej Lavazza Qualita Oro.

Myślisz o przejściu z kawy rozpuszczalnej na tą świeżo mieloną? Sprawdź mój ranking ekspresów do użytku domowego, które sprawdzą się w tej roli idealnie:
Ekspresy z młynkiem i pojemnikiem na mleko – ranking najlepszych

Testy ekspresów do kawy

Porady

Pozostałe ciekawostki związane z kawą:

Aeropress: jak używać i zaparzać kawę w aeropressie?

Aeropress: jak używać i zaparzać kawę w aeropressie?

Niestandardowe metody parzenia kawy stają się coraz popularniejsze, zasługą tego może być dążenie do lepszej jakości produktów, które spożywamy czy którymi się otaczamy, w tym oczywiście kawy, towarzyszącej większości z nas niemal każdego...

Najdroższa kawa świata: ile kosztuje, co wpływa na cenę?

Najdroższa kawa świata: ile kosztuje, co wpływa na cenę?

Jaka jest najdroższa kawa i czy to jednocześnie najlepsza kawa na świecie? Trudno wyrokować, bo każdy ma inny gust – niektórym najdroższa kawa świata będzie smakować najlepiej, inni pewnie po spróbowanie jej stwierdziliby, że wolą swoją, domową...

Smarowanie ekspresu Saeco: jak smarować blok zaparzający?

Smarowanie ekspresu Saeco: jak smarować blok zaparzający?

Ekspres do kawy był Twoim marzeniem – szybkie, wygodne zaparzenie ulubionych napojów kawowych, które smakują niemal jak w kawiarni. To fakt, że ekspres jest świetnym urządzeniem pozwalającym w kilka minut wyczarować doskonałą kawę, ale niektóre...

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

5 + 5 =