Kopi Luwak – kawa z odchodów
Postrzegana przez wielu jako najdroższa kawa świata, Kopi Luwak zawdzięcza swoją sławę bardzo unikalnemu procesowi produkcji.
Jak powstaje Kopi Luwak? Jest to kawa z odchodów wydalanych przez cywetę azjatycką, zwaną lokalnie luwakiem. To zwierzę o wybrednym guście, które przemieszczając się po drzewach kawowca zjada tylko idealnie dojrzałe i świetnie jakościowo owoce kawy. Trawi ich miąższ, a wydala ziarna, które są zbierane, myte i palone. Powstaje z nich arabica rodem z Indonezji o mocnym aromacie, bogatym smaku i gęstej konsystencji.
Rocznie na rynek trafia ok 400 kg tej kawy z odchodów. Cena za 100 gram to około 275 zł.
Black Ivory Coffee – najdroższa kawa świata
Najdroższa kawa świata – słynna Kopi Luwak – dzierży palmę pierwszeństwa od wielu lat. Jednak ostatnio dużo mówi się o Black Ivory Coffee, wzorowanej zresztą na Kopi Luwak. Wymyślił ją pewien biznesmen, zainspirowany procesem produkcyjnym kawy z odchodów zwierzęcia. To kawa pochodząca z Tajlandii, która jest wydalana przez słonie azjatyckie, zatem przechodzi podobny proces co kawa Luwak.
Ile kosztuje najdroższa kawa świata? Najdroższa kawa świata z odchodów jest bardzo cenna – jedynie 30 kg rocznie jest dostępnych, a każdy kilogram kosztuje ponad 1100 dolarów.
Saint Helena
Osławiona przez Napoleona wyspa, na którą został zesłany w 1815 roku, znana jest też z jednej z najlepszych kaw świata. Napoleon miał powiedzieć, że na przeklętej wyspie tylko kawa jest dobra. Ponieważ jest jej niewiele, cechuje się dobrą jakością i kojarzona jest z Napoleonem, ma dość wysoką cenę – kilogram kosztuje około 530 złotych. To jedyna kawa z tego zestawienia, z której można przygotować espresso.
Blue Mountain
Do najdroższych kaw na świecie zalicza się także ziarna uzyskiwane z gór Blue Mountains z Jamajki. Owoce dojrzewają tam wolno, dzięki czemu mają wyjątkowy aromat i smak, a do tego duży wpływ na ich jakość ma żyzna gleba i duża ilość opadów. Ze względu na trudnodostępne miejsce, uprawę ciężko jest zebrać, co winduje cenę ziaren. Ponadto, upraw jest niewiele – znajdują się na małym skrawku ziemi na wysokości od 915 do 1570 m n.p.m., a eksperci wskazują, że tylko tam może wyrosnąć taki gatunek kawy. Za 100 gram Blue Mountain płaci się nawet 123 złote.
Esmeralda Special
To kawa gatunku Gesha, hodowana na plantacji w Panamie. Patrząc na przyznane jej nagrody i wyróżnienia należałoby uznać ją za najlepszą kawę ziarnistą na świecie! Przoduje bowiem w liczbie nagród, a zawdzięcza to głównie swojej słodkiemu smakowi oraz owocowo-kwiatowemu aromatowi. Esmeralda Special zbiera się raz w roku i sprzedaje na jednej, jedynej aukcji. Jej ceny są zmienne, ale zazwyczaj oscylują wokół 2000 zł za kilogram, czyli 200 zł za 100 gram.
El Injerto
El Injerto to gatunek kawy wywodzący się z Gwatemali, z plantacji uprawianych od czterech pokoleń przez tę samą rodzinę. Trzyma ona w sekrecie proces uprawy i produkcji kawy, co dodaje temu gatunkowi aury tajemniczości i podnosi wartość tej jednej z najdroższych kawa świata: cena za kilogram to około 400 zł.
Fazenda Santa Ines
Kawa pochodząca z Minas Gerais, regionu w Brazylii, z plantacji Santa Ines. Wyróżnia ją to, że nie stosuje się tam żadnych automatycznych narzędzi do uprawy i produkcji. Clay proces jest wykonywany tradycyjnie i ręcznie, tak jak dawniej. Stąd wysoki koszt produkcji tej kawy, a co się bezpośrednio z tym wiąże – wysoka cena za ziarna. Według kawoszy ta kawa ma smak i aromat jagód i karmelu.
Co wpływa na cenę najdroższej kawy świata?
Jak widać, to co wpływa na fakt, że dany gatunek trafia na prestiżową listę najdroższych kawa ziarnistych, to przede wszystkim wyjątkowe miejsce uprawy kawowców, mała dostępność, niezwykły smak czy ciekawy proces produkcyjny. Im mniej kawy trafia na rynek, tym wyższa jest jej cena. Dlatego na liście najdroższych kaw świata znajdują się same kawy single origin – pochodzące z jednej tylko plantacji czy niewielkiego regionu.
Czytaj też: Arabica czy robusta: smak, różnice, co wybrać?