Jak wybrać ekspres do kawy, od czego zacząć?
Poszukiwania idealnego ekspresu do kawy trzeba zacząć od zadania sobie kilku istotnych pytań:
- Jakie rodzaje kaw z ekspresu parzymy częściej – mleczne czy czarne?
- Jaki sposób parzenia preferujemy – tradycyjny czy ciśnieniowy?
- Jaki budżet możemy przeznaczyć na zakup ekspresu?
Im bardziej zaawansowane urządzenie, tym jego cena będzie wyższa (trzeba jednak pamiętać, że idzie za tym jakość i szybkość przygotowywanego napoju). Podczas poszukiwań nie wolno zapomnieć o designie ekspresu, który będzie pasował do naszej kuchni oraz o możliwości kupienia urządzenia do zabudowy, które wpisze się w ciąg naszych mebli kuchennych.
Aby wybrać dobry ekspres do kawy odpowiadający naszym indywidualnym potrzebom, warto poznać wszystkie dostępne rodzaje ekspresów.
Rodzaje ekspresów do kawy
Dobre ekspresy do kawy możemy podzielić na trzy podstawowe typy:
- ekspresy przelewowe
- ekspresy ciśnieniowo-przelewowe (kombinowane)
- ekspresy ciśnieniowe.
Pierwszy z nich to rodzaj prostego urządzenia, którego zadaniem jest przygotowanie czarnej kawy. Ekspresy kombinowane dają większe możliwości i pozwalają przygotować jedną kawę lub większą jej ilość z użyciem funkcji przelewowej.
Ekspresy, które wykorzystują wyłącznie funkcję parzenia kawy pod ciśnieniem to segment, który jest najbardziej rozbudowany. Tu możemy wyróżnić:
- kawiarki
- ekspresy kolbowe
- ekspresy kapsułkowe
- ekspresy automatyczne.
Dobry ekspres do kawy do domu to inwestycja na kilka lat, a wykorzystywanie ziaren najlepszej jakości sprawi, że domowy napar będzie smakował tak, jak w najlepszej kawiarni.
Który ekspres jest najlepszy? Przy odpowiedzi na to pytanie niezbędne jest dokładne poznanie wad i zalet urządzeń opisanych w naszym poradniku.
Czytaj też: Jak parzyć kawę? Porównanie sposobów na zaparzenie kawy w domu
Ekspres przelewowy
Często przy wyborze urządzenia pada pytanie: ekspres do kawy ciśnieniowy czy przelewowy?
Czym jest przelewowy ekspres do kawy? To najprostsze urządzenie do przygotowywania małej czarnej, która smakiem przypomina wersję turecką, czyli mieloną kawę zalewaną wrzątkiem. Nazwa pochodzi od sposobu parzenia – przelewania gorącą wodą zmielonych ziaren umieszczonych w specjalnym filtrze.
Expres przelewowy składa się ze zbiornika na wodę, pojemnika na kawę, filtra, dzbanka i płyty grzewczej. W szybkim czasie można przygotować w nim dużą ilość kawy, która zawiera więcej kofeiny niż ta parzona w ekspresie ciśnieniowym. Dzbanek do ekspresu przelewowego możemy postawić na stole, więc do serwowania naparu nie potrzebujemy już dodatkowego naczynia.
Zaawansowany ekspres przelewowy z młynkiem to kompletne urządzenie, które pozwoli przygotować kawę z ziaren do A do Z. Podstawowe modele nie posiadają natomiast wbudowanego młynka – trzeba dokupić go oddzielnie lub korzystać z gotowej, mielonej kawy.
Zaletami urządzenia są niska cena (już od około 50 złotych) i uniwersalność – można wykorzystać je również do przygotowania herbaty lub naparu ziołowego. Ponadto kawa w dzbanku podgrzewana jest na płycie grzewczej, dzięki czemu dłużej utrzymuje wysoką temperaturę przez długi czas. Plusem wielu urządzeń jest też ciekawy design, a nawet stylistyka retro i obudowy w intensywnych kolorach (np. Moccamaster). Mały ekspres przelewowy zajmuje niewiele miejsca i zmieści się w każdej kuchni.
Idealnie sprawdzi się jako budżetowe rozwiązanie do parzenia większej ilości czarnej kawy. Nie przyrządzimy w nim jednak espresso ani ristretto, a każdorazowe parzenie kawy wymaga użycia specjalnego filtra do ekspresu przelewowego.
Ekspres ciśnieniowy – jakie ciśnienie w ekspresie do kawy?
Ciśnieniowe ekspresy do kawy możemy podzielić na 2 kategorie:
- niskociśnieniowe – kawiarki i proste, tanie ekspresy kolbowe
- wysokociśnieniowe – ekspresy kapsułkowe, automatyczne i dobre ekspresy kolbowe.
Urządzenie wykorzystujące niskie ciśnienie to zwykły ekspres do kawy, który zaparzy ją przy pomocy 3-4 barów. Nie jest to zbyt duża wartość, a co za tym idzie – woda musi być doprowadzana do wrzenia, by odpowiednio zaparzyć kawę. Niestety smak uzyskanego w ten sposób naparu jest intensywny, mocny, a nawet gorzkawy lub przypalony.
Aby przygotować idealne espresso, ciśnienie w ekspresie do kawy musi wynosić minimum 9 barów, co jest nieosiągalne w urządzeniu niskociśnieniowym. Dobry ekspres ciśnieniowy ma zazwyczaj 15 albo więcej barów co sprawia, że napój przygotowywany jest w bardzo krótkim czasie. Moment zetknięcia się gorącej wody ze zmieloną kawą trwa tylko chwilę, dzięki czemu można uzyskać niesamowity smak i aromat naparu, a także gęstą, orzechową crema.
Najlepsze ekspresy ciśnieniowe do kawy powinny mieć zakres pracy pomiędzy 15 a 19 barów. Pozwoli to przygotować wiele rodzajów kaw o idealnych parametrach. Jaki ekspres ciśnieniowy wybrać?
Kawiarka włoska – mokka, kafeteria
Kawiarka do kawy to ekspres niskociśnieniowy, w którym można uzyskać maksymalne ciśnienie około 2 barów. Służy do przygotowywania tradycyjnej włoskiej kawy, czyli mocnego i aromatycznego napoju o lekko kwaskowym posmaku.
Kawiarki tworzy się z różnych materiałów, ale najbardziej powszechne są: kawiarka stalowa oraz ceramiczna. To prosty ekspres do kawy, który składa się z dzbanka, sitka na kawę i pojemnika na wodę. W zależności od sposobu podgrzewania wody możemy wybrać kawiarkę elektryczną, na indukcję lub na gaz, a nawet kawiarkę turystyczną do użytku poza domem.
Parzenie kawy w kawiarce polega na wsypaniu mielonej kawy do sitka, złożeniu kawiarki i umieszczeniu jej na kuchence w celu zagotowania wody. Para wodna przechodzi przez kawę i zatrzymuje się w górnym zbiorniczku. Proces ten trwa około 10-15 minut, jest pracochłonny i czasochłonny, co może okazać się wadą urządzenia.
Kawa z kawiarki ciśnieniowej jest gęsta, mocna i bardzo skondensowana. Można w niej wyczuć zupełnie inne nuty smakowe i aromatyczne niż podczas parzenia tych samych zmielonych ziaren w ekspresie ciśnieniowym. Bez trudu da się z niej przygotować americano czy kawę long – wystarczy dolać wrzątku.
Zaletą kawiarek jest ich niska cena, która zaczyna się już od 20 zł oraz szeroki wybór modeli. To także bardzo cichy ekspres do kawy. Wadą jest natomiast trudność z przygotowaniem niewielkiego espresso, konieczność posiadania młynka do kawy lub użycia mielonych ziaren, a także długotrwały proces parzenia.
Ciśnieniowy automatyczny ekspres z młynkiem do kawy i spieniaczem mleka
Automatyczne ekspresy ciśnieniowe z wbudowanym młynkiem należą do najwygodniejszych i najprostszych urządzeń do przygotowywania różnych rodzajów kaw. Przy ich pomocy można w kilka sekund cieszyć się niesamowitym smakiem espresso, dużej czarnej kawy, cappuccino lub café latte.
Użytkowanie automatycznego ekspresu do kawy nie jest pracochłonne – wystarczy wybranie odpowiedniego przycisku z panelu sterującego. Jest to jedna z zalet tego urządzenia dzięki której cieszy się ono tak dużą popularnością. Takie domowe ekspresy do kawy ziarnistej są najbardziej zaawansowane technologicznie, przez co jednocześnie są najdroższym rozwiązaniem. Ich cena zależy głównie od użytych materiałów, rodzaju młynka i sposobu spieniania mleka, ale również od zastosowanych technologii, funkcji dodatkowych i rodzaju panelu sterującego (przyciski lub ekran dotykowy).
Ciśnieniowe ekspresy automatyczne z wbudowanym młynkiem są nieco większe niż te kapsułkowe, przelewowe i kawiarki oraz wymagają czynności konserwacyjnych wykonywanych codziennie i okresowo. Mnogość funkcji sprawia jednak, że automatyczne ekspresy ciśnieniowe są proste w użytkowaniu, wygodne i zdecydowanie oszczędzają czas użytkowników.
Najważniejszą rolę odgrywa w nich możliwość parzenia kawy z wykorzystaniem dużego ciśnienia. Dzięki temu ekspres automatyczny wydobywa ze zmielonych ziaren kawy substancje, które wpływają na jej smak i właściwości. Warto wspomnieć o powstawaniu delikatnej pianki, która zatrzymuje i wzbogaca aromat, a także opóźnia stygnięcie kawy. Ekspresy automatyczne posiadają wiele funkcji dodatkowych, które czynią je tak funkcjonalnymi urządzeniami.
Koneserzy kawy z mlekiem, powinni zwrócić uwagę na wykorzystywany sposób spieniania mleka. Producenci oferują proste rozwiązanie w postaci zewnętrznej dyszy spieniającej lub automatycznego systemu, który zdecydowanie ułatwia uzyskanie idealnej pianki. Ekspres ciśnieniowy może zasysać mleko z kartonika lub wbudowanego pojemnika, a także wlewać je do filiżanki oddzielnie, z dodatkowej wylewki lub jednocześnie z kawą. Ze względu na posiadanie systemu mlecznego, jest to dobry ekspres do kawy latte i cappuccino, a także innych rodzajów kaw mlecznych.
Zobacz też:
Czy warto kupić automatyczny ekspres ciśnieniowy?
Mimo tego, że niemal każdy automatyczny ekspres ciśnieniowy z młynkiem ma możliwość przygotowania ulubionej kawy jednym przyciskiem, to wiele takich urządzeń pozwala dostosować parametry napoju do indywidualnych potrzeb. Można zmienić stopień zmielenia ziaren kawy, jej moc i objętość, a także ustawić temperaturę wody.
Bardzo przydatną funkcją w dobrych ekspresach automatycznych jest możliwość zaprogramowania zaparzania kawy o wybranej godzinie, dzięki czemu pyszna i aromatyczna kawa będzie gotowa zaraz po przebudzeniu. Wystarczy wsypać ziarna kawy i uzupełnić zbiornik na wodę, a także ustawić godzinę, o której napój ma być przygotowany.
Do zalet tego typu ekspresów można zaliczyć:
- wygodę
- szybkość parzenia kawy
- możliwość przygotowania wielu rodzajów kaw
- automatyczne spienianie mleka i czyszczenie urządzenia
- intuicyjność i wiele dodatkowych funkcji.
Wadą jest niestety wysoka cena, która może okazać się barierą. Alternatywą może być ekspres kolbowy lub kapsułkowy.
Ekspres kolbowy czy kapsułkowy?
Różnica pomiędzy ekspresem kolbowym, a kapsułkowym polega głównie na pracochłonności przygotowywania kawy.
Ekspres kolbowy wykorzystuje mieloną wcześniej kawę, którą należy wsypać do kolby z sitkiem. Trudność w ekspresach kolbowych polega na każdorazowym, dokładnym ubiciu kawy w sitku, a następnie wyczyszczeniu go w celu przygotowania kolejnego napoju. Jakość kawy parzonej z wcześniej zmielonej kawy może być nieco niższa niż w przypadku wykorzystania automatycznego ekspresu z wbudowanym młynkiem stalowym lub ceramicznym. Na rynku dostępne są jednak ciśnieniowe ekspresy kolbowe z młynkiem, choć ich cena jest już znacznie wyższa.
Najlepsze ekspresy ciśnieniowe z kolbą to idealne rozwiązanie dla osób, które lubią uczestniczyć w każdym etapie parzenia kawy i spieniania mleka przy pomocy zewnętrznej dyszy. Proces ten jest zdecydowanie dłuższy niż w przypadku przygotowania napoju w ekspresie kapsułkowym, gdzie wystarczy włożyć odpowiednią kapsułkę i wcisnąć przycisk na panelu sterowania. Prostsze jest również czyszczenie urządzenia, które polega jedynie na usunięciu zużytej kapsułki. Wielu producentów ekspresów do kawy na kapsułki oferuje nie tylko czarną wersję napoju, ale także kawę z mlekiem, a nawet czekoladę, czy kakao. Warto wspomnieć, że kawa w kapsułkach w niczym nie ustępuje tej zmielonej i paczkowanej – jest szczelnie zamknięta i wykorzystuje się do niej najlepsze ziarna.
Czytaj też: Jak smakuje kawa w kapsułkach?
Oba rodzaje ekspresów do kawy wykorzystują metodę ciśnieniową. Najlepsze z nich pracują z podobnym ciśnieniem – 15 barów. Różnią się jednak kilkoma aspektami.
Ekspres kolbowy jest większy, jednostkowa cena kawy jest niższa, a proces parzenia kawy nieco dłuższy i bardziej pracochłonny. Ekspres na kapsułki jest tańszym rozwiązaniem, daje możliwość przygotowania wielu rodzajów kaw z mlekiem i bez, a także jest prostszy w obsłudze. Jego wymiary są niewielkie, dlatego zmieści się nawet w najmniejszej kuchni czy letnim domku. Trzeba liczyć się jednak z wysokim kosztem kapsułek, a także generowaniem dodatkowych śmieci w postaci zużytych wkładów.
Zobacz też: