Rodzaje ekspresów do kawy – poradnik

0- liczba komentarzy
6f4b09fe42a52c0483cb1da97a168a96?s=96&d=mm&r=g

Autor: Redakcja

29 listopada 2019

ekspresy do kawy

Wypicie filiżanki kawy o poranku, to rytuał wielu osób. Powoli do lamusa odchodzi mielona, parzona w kubku, a jej miejsce zastępuje kawa z ekspresu. Urządzenia te znajdziemy nie tylko w kawiarniach i biurowcach, coraz częściej goszczą w domowej kuchni.

Jakie rodzaje ekspresów można zatem znaleźć na rynku i jak wybrać ten, który sprawdzi się w Twoim domu? Poniżej znajdziesz poradnik, który pomoże Ci podjąć decyzję.

Jak wybrać ekspres do kawy, od czego zacząć?

Poszukiwania idealnego ekspresu do kawy, trzeba zacząć od zadania sobie kilku istotnych pytań.

  • Po pierwsze, jaka kawa ma być przygotowywana w ekspresie – czarna czy z mlekiem.
  • Po drugie, sposób parzenia – tradycyjny czy ciśnieniowy.
  • Ostatnią, ważną kwestią jest budżet, który ma zostać przeznaczony na zakup ekspresu do kawy.

Im bardziej zaawansowane urządzenie, tym jego cena będzie wyższa (trzeba jednak pamiętać, że idzie za tym jakość i szybkość przygotowywanego napoju).

  • Ważna jest także liczba kaw parzonych dziennie, łatwość czyszczenia, a także design i wybór wolnostojącego urządzenia lub formy odpowiedniej do zabudowy.

Aby wybrać pierwszy ekspres do kawy, odpowiadający indywidualnym potrzebom, trzeba poznać rodzaje ekspresów.

Rodzaje ekspresów do kawy

Urządzenia możemy podzielić na trzy podstawowe typy ekspresów do kawy:

  1. przelewowe,
  2. kombinowane (przelewowo-ciśnieniowe)
  3. i ciśnieniowe.

Pierwszy z nich to rodzaj prostego urządzenia, którego zadaniem jest przygotowanie czarnej kawy. Ekspresy kombinowane dają większe możliwości i pozwalają przygotować jedną kawę lub większą jej ilość z użyciem funkcji przelewowej.

Ekspresy, które wykorzystują wyłącznie funkcję parzenia kawy pod ciśnieniem, to segment, który jest najbardziej rozbudowany. Tu możemy wyróżnić:

  1. kawiarki,
  2. ekspresy kolbowe,
  3. kapsułkowe
  4. lub automatyczne.

Dobry ekspres do kawy to inwestycja na kilka lat, a wykorzystywanie ziaren najlepszej jakości sprawi, że domowy napój będzie smakował tak, jak w najlepszej kawiarni.

Który ekspres jest najlepszy? Przy odpowiedzi na to pytanie niezbędne jest dokładne poznanie wad i zalet urządzeń opisanych w naszym poradniku.

Ekspresy marki Philips przetestowane na portalu EkspresDoLatte.pl:

Przelewowy ekspres do kawy

Często przy wyborze urządzenia pada pytanie: ekspres do kawy ciśnieniowy czy przelewowy.

Czym jest przelewowy ekspres do kawy? To najprostsze urządzenie do przygotowywania czarnego napoju, który smakiem przypomina wersję turecką, czyli mieloną kawę, którą zalewa się wrzątkiem. Nazwa pochodzi od sposobu parzenia, czyli przelewania wrzątkiem zmielonych ziaren, umieszczonych w specjalnym filtrze.

Ekspres przelewowy składa się ze zbiornika na wodę, pojemnika na kawę, filtra, dzbanka i płyty grzewczej. W szybkim czasie można przygotować dużą ilość kawy, która zawiera więcej kofeiny niż ta przygotowywana w ekspresie ciśnieniowym.

Zaletami urządzenia jest niska cena (można je nabyć już za około 50 złotych) i uniwersalność, ponieważ można wykorzystać je również do przygotowania herbaty lub naparu ziołowego. Ponad to kawa w dzbanku podgrzewana jest na płycie grzewczej, dzięki czemu dłużej utrzymuje wysoką temperaturę. Idealnie sprawdzi się jako budżetowe rozwiązanie do parzenia większej ilości czarnej kawy.

Ekspres ciśnieniowy – Jakie ciśnienie w ekspresie do kawy?

Urządzenie wykorzystujące niskie ciśnienie, to zwykły ekspres do kawy, który zaparzy ją przy pomocy 3-4 barów. Nie jest to zbyt duża wartość, a co za tym idzie – woda musi być doprowadzana do wrzenia, by zaparzyć kawę. Niestety, jej smak jest intensywny, mocny, a nawet gorzkawy lub przypalony.

Do przygotowania idealnego espresso potrzebne jest ciśnienie w ekspresie do kawy na poziomie 9 barów, co w urządzeniu niskociśnieniowym jest nieosiągalne.

Dobry ekspres wysokociśnieniowy ma zazwyczaj powyżej 15 barów, co sprawia, że napój przygotowywany jest w bardzo krótkim czasie. Moment zetknięcia się gorącej wody ze zmieloną kawą trwa krótką chwilę, dzięki czemu można uzyskać niesamowity smak.

Idealny ekspres ciśnieniowy powinien mieć zakres pracy pomiędzy 15 a 19 barów, pozwoli to przygotować wiele rodzajów kaw o idealnych parametrach.

Kawiarka – mokka, kafeteria

Kawiarka to ekspres do kawy niskociśnieniowy, można w niej uzyskać maksymalne ciśnienie około 2 barów. Służy do przygotowywania tradycyjnej włoskiej kawy, czyli mocnego i aromatycznego napoju o lekko kwaskowym posmaku. To proste narzędzie, które składa się z dzbanka, sitka na kawę i pojemnika na wodę, najczęściej wykonane jest z aluminium lub stali.

Parzenie kawy w kawiarce polega na wsypaniu mielonej kawy do sitka, złożeniu kawiarki i umieszczeniu jej na kuchence w celu zagotowania wody. Para wodna przechodzi przez kawę i zatrzymuje się w górnym zbiorniczku. Proces ten trwa około 10-15 minut, jest pracochłonny i czasochłonny, co może okazać się wadą urządzenia.

Zaletą kawiarek jest ich niska cena, która zaczyna się już od 20 zł.

Automatyczny ekspres ciśnieniowy z wbudowanym młynkiem i smieniaczem mleka

Wysokociśnieniowe ekspresy automatyczne z zbudowanym młynkiem, należą do najwygodniejszych i najprostszych urządzeń do przygotowywania kawy. Przy ich pomocy, można w kilka sekund cieszyć się niesamowitym smakiem espresso, dużej czarnej kawy, cappuccino lub café latte.

Użytkowanie ekspresu automatycznego nie jest pracochłonne – wystarczy wybranie odpowiedniego przycisku z panelu sterującego. Jest to jedna z zalet tego urządzenia, dzięki czemu cieszy się ono tak dużą popularnością. Te ekspresy ciśnieniowe, są najbardziej zaawansowane technologicznie, przez co jednocześnie są najdroższym rozwiązaniem. Ich cena zależy głównie od przeznaczenia (domowego lub komercyjnego), użytych materiałów, rodzaju młynka i sposobu spieniania mleka, ale również użytej technologii, funkcji dodatkowych i rodzaju panelu (przyciski lub ekran dotykowy).

Ekspresy automatyczne są także nieco większe i wymagają czynności konserwacyjnych, wykonywanych codziennie i okresowo. Mnogość funkcji sprawia jednak, że automatyczne ekspresy ciśnieniowe są proste w użytkowaniu, wygodne i zdecydowanie oszczędzają czas użytkowników.

Najważniejszą rolę odgrywa w nim możliwość parzenia kawy z wykorzystaniem dużego ciśnienia. Dzięki temu, ekspres wydobywa ze zmielonych ziaren kawy substancje, które wpływają na jej smak i właściwości. Warto wspomnieć o powstawaniu delikatnej pianki, która zatrzymuje i wzbogaca aromat, a także opóźnia stygnięcie kawy. Ekspresy automatyczne posiadają wiele funkcji dodatkowych, które czynią go tak funkcjonalnym urządzeniem.

Koneserzy kawy z mlekiem, powinni zwrócić uwagę na wykorzystywany sposób spieniania mleka. Producenci oferują proste rozwiązanie w postaci zewnętrznej dyszy spieniającej lub automatycznego systemu, co zdecydowanie ułatwia uzyskanie idealnej pianki. Ekspres może zasysać mleko z kartonika lub wbudowanego pojemnika, a także wlewać je do filiżanki oddzielnie lub jednocześnie z kawą.

Czy warto kupić automatyczny ekspres ciśnieniowy?

Mimo tego, że automatyczny ekspres ma możliwość przygotowania ulubionej kawy jednym przyciskiem, większość z nich pozwala dostosować parametry do indywidualnych potrzeb. Można więc zmienić stopień mielenia ziaren kawy, jej moc i objętość, a także dostosować temperaturę wody.

Bardzo przydatną funkcją w tych ekspresach, jest możliwość zaprogramowania zaparzania kawy o wybranej godzinie, dzięki czemu pyszna i aromatyczna kawa będzie gotowa zaraz po przebudzeniu. Wystarczy wsypać ziarna kawy i uzupełnić zbiornik na wodę, a także ustawić godzinę, o której napój ma być przygotowany. Smak kawy będzie wyjątkowy, dzięki świeżo zmielonym ziarnom, które zostaną zmielone w automatycznym, wbudowanym młynku.

Do zalet tego typu ekspresów można zaliczyć:

  • wygodę,
  • szybkość,
  • możliwość przygotowania wielu rodzajów kaw,
  • automatyczne spienianie mleka i czyszczenie urządzenia,
  • a także intuicyjność i wiele dodatkowych funkcji.

Wadą jest niestety wysoka cena, która może okazać się barierą. Alternatywą może być ekspres kolbowy lub kapsułkowy.

Ekspres kolbowy czy kapsułkowy?

Różnica pomiędzy ekspresem kolbowym, a kapsułkowym, polega głównie na pracochłonności podczas przygotowywania kawy.

Pierwsze urządzenie wykorzystuje mieloną wcześniej kawę, którą należy wsypać do kolby z sitkiem. Jakość kawy parzonej z wcześniej mielonej kawy może być nieco niższa, niż w przypadku wykorzystania automatycznego ekspresu z wbudowanym młynkiem. Trudność w ekspresach kolbowych polega na każdorazowym, dokładnym ubiciu kawy w sitku, a następnie wyczyszczenia go, w celu przygotowania kolejnego napoju.

Ekspres kolbowy to idealne rozwiązanie dla osób, które lubią uczestniczyć w każdym etapie parzenia kawy i spieniania mleka przy pomocy zewnętrznej dyszy. Proces ten jest zdecydowanie dłuższy niż w przypadku przygotowania napoju w ekspresie kapsułkowym, gdzie wystarczy włożyć odpowiednią kapsułkę i wcisnąć przycisk na panelu sterowania. Prostsze jest również czyszczenie urządzenia, które polega na opróżnieniu zużytej kapsułki. Wielu producentów oferuje nie tylko czarną wersję napoju, ale także kawę z mlekiem, a nawet czekoladę, czy kakao.

Oba rodzaje ekspresów wykorzystują metodę ciśnieniową, różnią się jednak kilkoma aspektami.

Ekspres kolbowy jest większy, jednostkowa cena kawy jest niższa, a proces parzenia kawy nieco dłuższy i bardziej pracochłonny. Ekspres kapsułkowy jest tańszym rozwiązaniem, daje możliwość przygotowania wielu rodzajów kaw, a także jest prostszy w obsłudze, trzeba liczyć się jednak z wysokim kosztem kapsułek.

Źródła:

  • https://www.przyjacielekawy.pl/blog/jaki-ekspres-kawy-kupic-jaki-jest-najlepszy/
  • https://www.flint.com.pl/niskie-cisnienie-najwyzszy-czas-na-dobra-kawe/
  • https://www.delonghi.com/pl-pl/produkty/kawa/delonghi-kawa/cisnienie-w-ekspresie-do-kawy

Warto wiedzieć przed zakupem ekspresu do kawy:

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

5 + 3 =